ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η καινούρια, χλιδάτη άμαξα της Ελισάβετ

Βρετανία: Η καινούρια, χλιδάτη άμαξα της Ελισάβετ

Με την ολοκαίνουρια άμαξά της, η οποία αποτελείται από θραύσματα της βρετανικής ιστορίας, μετέβη η βασίλισσα Ελισάβετ στην εναρκτήρια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνόδου.

Με οκτώ χρόνια καθυστέρηση, η βασίλισσα Ελισάβετ η 2η έλαβε ως δώρο για τα 80ά γενέθλιά της μια βασιλική άμαξα αξίας σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή της άμαξας, η οποία ονομάσθηκε "Αδαμάντινος Ιωβηλαίος", έγινε στην Αυστραλία από πενήντα ανθρώπους και διήρκεσε δέκα χρόνια.

Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν πάνω από εκατό θραύσματα από κτίρια, πλοία και βρετανικά κειμήλια.

Το στέμμα που έχει τοποθετηθεί στην οροφή του οχήματος, το οποίο σύρεται από έξι άλογα, προέρχεται από ένα στοιχείο του πλοίου που κυβερνούσε ο ναύαρχος Νέλσων το 1805 κατά τη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ.

Μια παλιά πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, μια σφαίρα μουσκέτου που χρονολογείται από τη μάχη του Βατερλώ ή ακόμη κομμάτια προερχόμενα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, τον Πύργο του Λονδίνου, τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ έχουν ενσωματωθεί στη νέα άμαξα.

"Ήθελα να δημιουργήσω κάτι αληθινά ιδιαίτερο για να σηματοδοτήσω τη βασιλεία της βασίλισσας", δήλωσε ο Τζιμ Φρέκλινγκτον, ο άνθρωπος που προσέφερε την άμαξα στην Ελισάβετ.

Ηλικίας 64 ετών, αυτός ο αυστραλός τεχνίτης είχε φροντίσει στη δεκαετία του 1970 τα άλογα της βασίλισσας. Κατασκεύασε την πρώτη του βασιλική άμαξα το 1988, την οποία προσέφερε ως δώρο στην Ελισάβετ η Αυστραλία.

Όμως αυτή τη φορά, ο "Αδαμάντινος Ιωβηλαίος" δεν ήταν επίσημη παραγγελία. Καθώς δεν είχε τα χρήματα για να φέρει σε πέρας το δαπανηρό σχέδιό του, ο Τζιμ Φρέκλινγκτον έβαλε υποθήκη το σπίτι του στην Αυστραλία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος ζητά από τη Βρετανία να φύγει από την Ε.Ε.;