ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και έναρξη διαλόγου

Ρωσία: Άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και έναρξη διαλόγου

Στη σημασία μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές στην Ουκρανία, αλλά και της έναρξης συνομιλιών σε πανεθνικό επίπεδο για το μέλλον της χώρας, εστίασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε πεπεισμένοι, και οι εταίροι μας συμμερίζονται την άποψη αυτή, ότι ασχέτως των διαφόρων ερμηνειών των διαφόρων γεγονότων που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, σήμερα είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στην άνευ όρων και άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά και στην έναρξη του διαλόγου», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον Πολωνό Ράντοσλαβ Σικόρσκι στην Αγία Πετρούπολη, της βόρειας Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ χαιρέτισε εξάλλου την απόφαση του νέου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπως αξίωνε η Μόσχα.

«Ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Ποροσένκο ανακοίνωσε τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για αυτούς που θέλουν (να εγκαταλείψουν) τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ (...) Χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση. Πρόκειται για ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Οι εντάσεις που συνδέονται με την κρίση στην Ουκρανία παραχώρησαν τη θέση τους σε μια νέα ατμόσφαιρα, δήλωσε από την πλευρά του ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος παρατήρησε ότι όλες οι πλευρές προτίθενται να δράσουν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Είδα ότι όλες οι πλευρές προτίθενται να ενεργήσουν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία», σημείωσε. «Δε λέω ότι έχουμε ήδη βρει μια λύση για την κρίση, αλλά η κλιμάκωση παραχώρησε τη θέση της σε μια νέα ατμόσφαιρα (...) Βλέπουμε την άκρη του τούνελ», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία υπάρχει η πιθανότητα για μια αποκλιμάκωση» της κρίσης, συνέχισε, προσθέτοντας ότι «όλες οι πλευρές προτίθενται να δράσουν» για αυτή την αποκλιμάκωση.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Σταϊνμάγερ είχε καλέσει τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνεργαστούν ώστε να επιβάλουν έναν καλύτερο έλεγχο στην κοινή τους μεθόριο. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «υπάρχει μια κάποιας μορφής κοινή διαχείριση των συνόρων», είχε πει, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να σταθεροποιηθεί και ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια ουσιαστικής σημασίας συναλλαγή μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του.

Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από την Αγία Πετρούπολη ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία εμποδίζοντας τη διέλευση μαχητών, όπως και τη μεταφορά όπλων μέσω των συνόρων στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αντάρτες πολεμούν με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η δέσμευση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας συνιστά ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε ο Σικόρσκι και σημείωσε ότι μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Ρωσία - «δε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Συνηθισμένο. Ένας αετός εισέβαλε στο σαλόνι της! (photos+videos)