ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Νέες αιματηρές επιθέσεις από τη Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Νέες αιματηρές επιθέσεις από τη Μπόκο Χαράμ

Πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους αυτήν την εβδομάδα σε δύο χωριά που βρίσκονται κοντά στην πόλη Τσίμποκ στην βορειοανατολική Νιγηρία, έπειτα από επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ.

Ένοπλοι άνδρες, με στρατιωτικές στολές, επιτέθηκαν την Δευτέρα το βράδυ στα χωριά Τόχια και Ουορότζιν --τα οποία απέχουν περίπου 13 χιλιόμετρα από την πόλη Τσίμποκ, στην πολιτεία Μπόρνο-- όπου άνοιξαν πυρ εναντίον των πολιτών, πυρπόλησαν σπίτια και λεηλάτησαν καταστήματα.

"Οι επιτιθέμενοι ανήκουν στην Μπόκο Χαράμ και έφτασαν γύρω στις 19:00 (21:00 ώρα Ελλάδος)", δήλωσε ο Ζαμάνι Έμα, ένας από τους τοπικούς επικεφαλής του Τόχια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Άνοιξαν πυρ εναντίον των δύο χωριών και έριξαν βόμβες μολότοφ στα σπίτια, αναγκάζοντάς μας να τα εγκαταλείψουμε", εξήγησε.

"Όταν επιστρέψαμε το επόμενο πρωί, βρήκαμε πέντε πτώματα και έναν αριθμό σπιτιών που καιγόταν και έλειπαν όλα τα αποθέματά μας σε τρόφιμα", συνέχισε.

Ο Μανσούρ Άχμεντ, ένας κάτοικος του Ουορότζιν, έκανε μια ανάλογη περιγραφή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιτιθέμενοι προέρχονταν από το δάσος της Σαμπίσα, όπου ο στρατός της Νιγηρίας έχει επικεντρώσει τις έρευνές του για τον εντοπισμό των 219 μαθητριών που απήχθησαν από το Τσίμποκ στις 14 Απριλίου και εξακολουθούν να αγνοούνται.

Περίπου 20 γυναίκες απήχθησαν εξάλλου το περασμένο Σαββατοκύριακο από ενόπλους της Μπόκο Χαράμ, από το χωριό Γκαρκίν, το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Οι μαχητές πήραν επίσης την Δευτέρα τον έλεγχο των χωριών Μπιίτα και Ίζγκε, τα οποία βρίσκονται επίσης στην ίδια περιοχή, σε επίθεση που εξαπέλυσαν σε αντίποινα για επιχείρηση του στρατού, δήλωσε ένας κάτοικος μιας γειτονικής τοποθεσίας.

Ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι σκότωσε περίπου 50 ενόπλους στο Μπιίτα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα ο στρατός στην πολιτεία Ανταμάουα, η οποία αντιμετωπίζει επίσης συχνά επιδρομές της Μπόκο Χαράμ, έκλεισε σήμερα όλους τους χώρους που προγραμμάτιζαν να παρουσιάζουν σε απευθείας μετάδοση τους αγώνες του Μουντιάλ, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην προστασία των φιλάθλων από επιθέσεις μαχητών.

Ένα κύμα επιθέσεων σε τέτοιους χώρους στην Αφρική έχει εντείνει τους φόβους ότι οργανώσεις ενόπλων μπορεί να βάλουν στόχο τους φιλάθλους που θα συγκεντρώνονται σε τέτοια κέντρα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ.

"Η ενέργειά μας δεν έχει στόχο να σταματήσουν οι Νιγηριανοί στην πολιτεία να βλέπουν Μουντιάλ. Είναι να προστατεύσουμε τις ζωές τους", δήλωσε ο ταξίαρχος Νίκολας Ρότζερς από την Γιόλα, πρωτεύουσα της πολιτείας Ανταμάουα.

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Αυξήθηκε ο αριθμός των Τούρκων που απήχθησαν-Με αντίποινα απειλεί ο Νταβούτογλου