ΚΟΣΜΟΣ

O Μπαν Κι-μουν καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να βοηθήσει το Ιράκ

O Μπαν Κι-μουν καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να βοηθήσει το Ιράκ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε την Τετάρτη τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις για να ενισχύσει το Ιράκ, που αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση από τη δράση των ισλαμιστών που επιχειρούν επιθέσεις αστραπή, κοντά στην πρωτεύουσα Βαγδάτη.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να δείξει την αλληλεγγύη της προς το Ιράκ, που βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σοβαρή πρόκληση από την άποψη της ασφάλειας» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι- μουν. «Καταδικάζουμε έντονα τη βία στο Ιράκ που προέρχεται από τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και του Λεβάντε το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει στον έλεγχο του (μεταξύ άλλων) τη Μοσούλη, και το Τικρίτ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Καλούμε επίσης, να υπάρξει «σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της βίας στο Ιράκ. Η τρομοκρατία δεν έχει το δικαίωμα να ανατρέψει την πορεία προς τη δημοκρατία που διαγράφεται με τη θέληση του ιρακινού λαού» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), παρακλάδι της αλ Κάιντα, και σύμμαχοί τους έθεσαν χθες υπό τον έλεγχό τους τη βόρεια επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να ζητήσει να κηρυχτεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Καλεί το ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση