ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Έκκληση στους πολίτες να πάρουν τα όπλα

Ιράκ: Έκκληση στους πολίτες να πάρουν τα όπλα

Τους πολίτες να πάρουν τα όπλα κατά των τζιχαντιστών που έχουν κυριεύσει τις τελευταίες ημέρες εδάφη στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κάλεσε ο Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, η ανώτατη θρησκευτική αρχή των σιιτών του Ιράκ.

«Οι πολίτες που μπορούν να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν τους τρομοκράτες για να υπερασπιστούν την χώρα τους, το λαό τους και τους ιερούς τους τόπους, θα πρέπει να δηλώσουν εθελοντές και να καταταγούν στις δυνάμεις ασφαλείας, φέροντας εις πέρας αυτόν τον ιερό σκοπό», δήλωσε στο κήρυγμά του κατά την προσευχή της Παρασκευής ο σεΐχης Άμπντελ Μέχντι αλ Καρμπαλάι, εξ ονόματος του Αγιατολάχ αλ Σιστάνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Ιράκ αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση και έναν εξαιρετικό κίνδυνο. Οι τρομοκράτες δεν θέλουν μόνο να ελέγξουν ορισμένες επαρχίες, αλλά έχουν ανακοινώσει ότι έχουν βάλει στόχο όλες τις επαρχίες μεταξύ των οποίων η Βαγδάτη, η Κερμπάλα και η Νατζάφ. Ως εκ τούτου η ευθύνη για την αντιμετώπισή τους και για να τους πολεμήσουμε βαραίνει όλους και δεν αφορά μία μόνον πίστη ή μία μόνον πλευρά».

«Αυτός που πεθαίνει υπερασπιζόμενος την πατρίδα, την οικογένειά του και την τιμή του θα θεωρείται μάρτυρας», πρόσθεσε στο κήρυγμά του από την Κερμπάλα, την ιερή πόλη για τους σιίτες που βρίσκεται νότια της Βαγδάτης.

Σημειώνεται ότι ο Μεγάλος Αγιατολάχ Σιστάνι, αν και δεν ασκεί άμεσα πολιτική, έχει μεγάλη επιρροή σε εκατομμύρια πιστούς, καθώς τον σέβονται περισσότερο απ' ό,τι την πλειονότητα των πολιτικών των σιιτών.

Σε ηχητικό του μήνυμα, ένας από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, είχε καλέσει τους σουνίτες αντάρτες να «προελάσουν προς τη Βαγδάτη» και τις ιερές πόλεις των σιιτών της Κερμπάλα και της Νατζάφ.

Την ίδια ώρα μια πηγή της ιρακινής ασφάλειας και ένας ντόπιος αξιωματούχος δήλωσαν ότι σουνίτες αντάρτες συγκρούονται με μια πολιτοφυλακή Ιρακινών σιιτών σε δύο τοποθεσίες στην επαρχία Ντιγιάλα.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώνονται στο Ουντάιμ, το οποίο βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης και την Μουκνταντίγια, η οποία βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Διαβάστε ακόμα:

Ιράκ: Ομαδικές εκτελέσεις και ωμότητες καταγγέλλει ο ΟΗΕ