ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Κάποιες από τις απαχθείσες μαθήτριες δεν θα βρεθούν ποτέ

Νιγηρία: Κάποιες από τις απαχθείσες μαθήτριες δεν θα βρεθούν ποτέ

Την άποψή του ότι κάποιες από τις 200 και πλέον μαθήτριες - που απήγαγε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ τον Απρίλιο - ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν άργησε πολύ να αντιδράσει μετά τη μαζική απαγωγή από το χωριό Τσιμπόκ της βόρειας Νιγηρίας.

Σημειώνεται ότι ο Ομπασάντζο, πρώην μέντορας και ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους του Τζόναθαν, στράφηκε εναντίον του τον Δεκέμβριο.

«Πιστεύω ότι κάποιες από αυτές δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Θα μιλάμε για αυτές για πολλά χρόνια ακόμη», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC, μιλώντας χάουζα, ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας.

Η πρόβλεψη του Ομπασάντζο, ο οποίος αποχώρησε από την προεδρία το 2007 όμως παραμένει μια προσωπικότητα με επιρροή στη χώρα, θα απογοητεύσει τους γονείς των μαθητριών που πλέον αναμένουν 60 ημέρες για να μάθουν νέα για τις θυγατέρες τους.

«Αν τις φέρετε όλες πίσω θα το θεωρήσω σχεδόν θαύμα (…) Πιστεύετε ότι (η Μπόκο Χαράμ) θα τις κράτα όλες μαζί έως τώρα;», διερωτήθηκε. «Αν η κυβέρνηση είχε δράσει άμεσα, θα μπορούσαμε να τις έχουμε σώσει», υπογράμμισε.

Ο Ομπασάντζο έχει διατελέσει δύο φορές πρόεδρος της Νιγηρίας και βοήθησε τον Τζόναθαν να ανέλθει στην εξουσία, όμως σταδιακά ήρθε σε ρήξη μαζί του. Σε μια επιστολή του που διέρρευσε τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι θα ήταν «ηθικά μεμπτό» από την πλευρά του Τζόναθαν αν επιδιώξει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία το 2015.

Στο μεταξύ η Νιγηρία μελετά τη στρατιωτική τακτική που χρησιμοποίησε η Σρι Λάνκα για να καταστείλει τους αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ ώστε να την εφαρμόσει στη μάχη της εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

Η Αμπούτζα έχει δεχθεί επικρίσεις για την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει την ισλαμιστική οργάνωση που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους από το 2009, ενώ έχει εντείνει τις επιθέσεις της στη βόρεια Νιγηρία.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού της Νιγηρίας συναντήθηκαν, πάντως, με μια αντιπροσωπεία από τη Σρι Λάνκα για να συζητήσουν τακτικές αντιμετώπισης των ανταρτών. Παρόλα αυτά οι τακτικές της Σρι Λάνκα έχουν επικριθεί σφοδρά από τη διεθνή κοινότητα, εξαιτίας των σημαντικών απωλειών ζωών αμάχων.

Διαβάστε ακόμα:

Ιράκ: Έκκληση στους πολίτες να πάρουν τα όπλα