ΚΟΣΜΟΣ

«Να μην υποχωρούμε πάντα στα θέλω της Ρωσίας»

«Να μην υποχωρούμε πάντα στα θέλω της Ρωσίας»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν σθεναρότητα και ενότητα απέναντι στην Ρωσία, μετά την αναστολή της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ώστε να αναγκάσουν την ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom να σεβαστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Δεν είναι η Επιτροπή ο κακός. Εμείς εφαρμόζουμε τους κανόνες που εσείς εγκρίνατε», δήλωσε ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, απευθυνόμενος στους υπουργούς Ενέργειας των 28 μελών της ΕΕ που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο.

«Οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αλλά δεν τους αποδέχονται», επέμεινε.

«Δεν πρέπει να υποχωρούμε πάντα στους Ρώσους για να τους ευχαριστούμε. Η ΕΕ πρέπει να μιλάει με μία μόνον φωνή», σημείωσε.

Ο Έτινγκερ κάλεσε κυρίως τις ιταλικές αρχές να μην επιτρέπουν να υπαγορεύει την πολιτική τους η Ρωσία.

Το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού South Stream έχει αναλάβει μια κοινοπραξία που απαρτίζεται από την Gazprom και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο ENI. Ο αγωγός αυτός θα συνδέει την Ρωσία με την Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία και θα συνεχίζει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, την Σερβία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία και ενδεχομένως την Αυστρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολή για το πάγωμα των έργων στις χώρες της ΕΕ εφόσον οι διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Ρωσία δεν τηρούνται όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι ρωσικές αρχές καταδίκασαν την απόφαση αυτή.

«Επιμένουμε στο γεγονός ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο για τις δημόσιες αγορές, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανταγωνιστικότητα πρέπει να γίνει σεβαστό», υπογράμμισε ο Έτινγκερ.