ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Τεταμένο» το κλίμα στις συνομιλίες για το φυσικό αέριο

Ουκρανία: «Τεταμένο» το κλίμα στις συνομιλίες για το φυσικό αέριο

Νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τη Δευτέρα, η οποία πιθανόν να διαταράξει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο στην Ευρώπη άρχισαν αργά απόψε μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.


Ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ άρχισαν διαβουλεύσεις σε ξενοδοχείο του Κιέβου, με την ουκρανική πλευρά να δηλώνει ότι ελπίζει σε "εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις".

Ο Γιούρι Πρόνταν δήλωσε στον Τύπο ότι ελπίζει οι διαπραγματεύσεις να είναι "εποικοδομητικές" τονίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου από τη Δευτέρα το πρωί, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την καταβολή του χρέους της για τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου που ανέρχεται σε 1,95 δισεκατομμύριο δολάρια.

"Η προθεσμία (της Gazprom) λήγει το πρωί της Δευτέρας", υπογράμμισε ο Πρόνταν πριν από την έναρξη της συνάντησης με τον ευρωπαίο επίτροπο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες ίσως συνεχιστούν αύριο, Κυριακή.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα μετά την κατάρριψη ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους από αντιαεροπορικό πύραυλο φιλορώσων αυτονομιστών που προκάλεσε τον θάνατο 40 αλεξιπτωτιστών και των εννέα μελών του πληρώματος.

Διαβάστε επίσης: Και ο Έτινγκερ στις συνομιλίες Μόσχας- Κιέβου για το φυσικό αέριο