ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Τουλάχιστον 45 νεκροί μετά από συγκρούσεις

Ιράκ: Τουλάχιστον 45 νεκροί μετά από συγκρούσεις

Έως και 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στο Ιράκ μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτές ενός ριζοσπάστη ιερωμένου στην ιερή πόλη των σιιτών Καρμπάλα, όπως δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ένα συμβάν που υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ διαφορετικών ομάδων των σιιτών την ώρα που προελαύνουν οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν να συλλάβουν τον σιίτη ιερωμένο Μάχμουντ αλ Σάρχι περίπου τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη στην Καρμπάλα, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ καθώς και ένας αστυνομικός.

Ο Σάρχι και οι ένοπλοι υποστηρικτές του έχουν στο παρελθόν συγκρουστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις, τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τους υποστηρικτές του μεγάλου αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών του Ιράκ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πήγαν να συλλάβουν τον Σάρχι αφού υποστηρικτές του άρχισαν να κλείνουν δρόμους και να στήνουν οδοφράγματα στην συνοικία του στην Καρμπάλα.

Ο Σάρχι είχε αναρτήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στον ιστότοπό του μια επιστολή με την οποία επέκρινε την έκκληση του Σιστάνι προς τους Ιρακινούς να πολεμήσουν στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών.

Ο Σιστάνι εξέδωσε το διάταγμα αυτό μετά την προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στο βόρειο και δυτικό Ιράκ.
Η αστυνομία και ο στρατός με την υποστήριξη πέντε ελικοπτέρων περικύκλωσαν το σπίτι του Σάρχι, όμως ένοπλοι οπαδοί του τους εμπόδισαν να εισέλθουν σε αυτό, δήλωσαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι πέντε αστυνομικοί και περίπου 40 υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εισέλθουν στο σπίτι έπειτα από έξι ώρες μαχών, ανακάλυψαν ότι ο Σάρχι είχε διαφύγει.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών