ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Πώς «χρησιμοποιεί» τους θανάτους τριών εφήβων για να τιμωρήσει τους Παλαιστίνιους

Ισραήλ: Πώς «χρησιμοποιεί» τους θανάτους τριών εφήβων για να τιμωρήσει τους Παλαιστίνιους

Το βράδυ της 12ης Ιουνίου, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τρεις Ισραηλινοί έφηβοι έκαναν ωτοστόπ, έξω από ένα ισραηλινό επικοισμό, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βηθλέεμ και τη Χεβρώνα, στη νότια περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα, στο οποίο κάποιος ψιθύρισε «έχουμε πέσει θύματα απαγωγής» πριν κοπεί απότομα η γραμμή. Ακολούθησε η καταγγελία της μητέρας ενός εκ των τριών εφήβων τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι το παιδί της δεν έχει επιστρέψει σπίτι.

Η εξαφάνιση των τριών εφήβων, (Εγιάλ Γιφράς 19 ετών, Ναφτάλι Φρένκελ 16 ετών και Γκιλάντ Σάερ, 16 ετών) σήμανε κόκκινο συναγερμό στις ισραηλινές αρχές, με τον στρατό να εισβάλει σε δεκάδες σπίτια Παλαιστινίων στη Χεβρώνα και τη Ναμπλούς, να συλλαμβάνει μαθητές, να πραγματοποιεί επιδρομές σε σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία.

teens

Επιδρομές και συλλήψεις

Συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε και βρέθηκαν νεκρά τα τρία παιδιά στην πόλη Χαλχούλ, βόρεια της Χεβρώνας, πέντε Παλαιστίνιοι είχαν χάσει τη ζωή τους. Ανάμεσά τους δύο παιδιά και ένας άνθρωπος με νοητικά προβλήματα που πήγαινε στο τζαμί να προσευχηθεί. Επίσης 600 άτομα είχαν συλληφθεί. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι μέλη της Χαμάς, μεταξύ των οποίων ανώτεροι αξιωματούχοι αλλά και πρώην υπουργοί της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Επίσης πολλοί από αυτούς είναι πρώην αποφυλακισμένοι από τις ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είχε απαχθεί από τη Χαμάς και κρατήθηκε όμηρος στη Γάζα επί πέντε χρόνια. Το 2011, 1.027 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του στρατιώτη Σαλίτ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, κατηγόρησε από την αρχή της εξαφάνισης των παιδιών, τις δυνάμεις της Χαμάς, η οποία είναι ισλαμιστική παραάταξη με την Λωρίδα της Γάζας να είναι υπό τη διακυβέρνησή της. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς διέπραξαν την απαγωγή των τριών ισραηλινών εφήβων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η Χαμάς έχει στόχο την καταστροφή του Ισραήλ», δηλώνει ο Νετανιάχου μιλώντας στα ξένα μέσα ενημέρωσης στο Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς, από την πλευρά της χαρακτηρίζει «ανόητες» τις κατηγορίες Νετανιάχου και κάνει λόγο για «σύγχυση της ισραηλινής κατοχικής δύναμης».

Κλιμάκωση και βία

Την είδηση του εντοπισμού των πτωμάτων των τριών εφήβων ακολουθεί μια κλιμάκωση της έντασης τόσο σε κοινωνικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Τα πτώματα βρέθηκαν στην πόλη Χαλχούλ, βόρεια της Χεβρώνας. Οι αρχές του Ισραήλ εκτός του ότι βρέθηκαν τα τρία πτώματα δεν μετέδωσε καμία άλλη είδηση σχετικά με τον θάνατό τους. Την ίδια στιγμή στα κοινωνικά δίκτυα «ανοίγουν σελίδες» που ζητούν εκδίκηση με μωρά παιδιά αλλά και στρατιώτες μέσα από μονάδες να ζητούν το θάνατο των Αράβων.

ke

Και η εκδίκηση έρχεται το ίδιο βράδυ με την απαγωγή και την άγρια δολοφονία του 16χρονου Παλαιστίνιου Μοχάμεντ Αμπού Χουντέρ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άγνωστοι, σταμάτησαν το αμάξι τους μπροστά από το σπίτι του Χουντέρ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον έβαλαν με τη βία μέσα και εξαφανίστηκαν. Το πτώμα του βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα απανθρακωμένο σε ένα δάσος και σύμφωνα με τη νεκροψία ο ανήλικος κάηκε ζωντανός, αφού τον περιέλουσαν με βενζίνη.

mah

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα 3 ακραίοι Εβραίοι εξτρεμιστές ομολόγησαν τη δολοφονία του. Άλλοι τρεις κρατούνται. Δεν ήταν όμως μόνο ο Χουντέρ που «πλήρωσε» το μένος των Εβραίων.

Ο 15χρονος Ταρίκ Κντέιρ, υπήκοος ΗΠΑ και κάτοικος Φλόριντας, ξυλοκοπήθηκε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την ισραηλινή αστυνομία επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Χουντέρ. Ο έφηβος είχε ταξιδέψει στην ανατολική Ιερουσαλήμ για να επισκεφθεί συγγενείς του.

Η Γάζα ξανά στο στόχαστρο

Από το βράδυ της Κυριακής ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ξεκινά νέα επιχείρηση αεροπορικών επιδρομών με την ονομασία «Προστατευμένη Παρυφή» (ProtectedEdge) «κατά στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από εκτόξευση ρουκετών της δεύτερης σε πόλεις του νότιου Ισραήλ. Από το βράδυ της Τρίτης ενέκρινε την κήρυξη επιστράτευσης 40.000 εφέδρων στο πλαίσιο των ετοιμασιών για μια νέα χερσαία εισβολή στη Γάζα, ενώ συνεχίζει ασταμάτητα να σφυροκοπά θέσεις της Χαμάς. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 35 και οι τραυματίες τους 200.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιααλόν, φέρεται να δήλωσε, ότι η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων πιθανόν δεν θα ολοκληρωθεί σε λίγες μόνο μέρες.«Είχαμε πει από την πρώτη μέρα της απαγωγής των τριών εφήβων, ότι η ενέργεια αυτή θα είχε σοβαρές συνέπειες με σκοπό την αποκατάσταση της αποτρεπτικής αξιοπιστίας…».

Τιμωρία χωρίς αποδείξεις

Το Ισραήλ είναι ξεκάθαρο πως φρόντισε να αξιοποιήσει στο έπακρο του θανάτους των τριών εφήβων, για τα αίτια των οποίων πολύ λίγα στοιχεία έχει δώσει στη δημοσιότητα. Εβδομήντα δύο ώρες μετά την εξαφάνισή τους κατηγόρησε τη Χαμάς και ενώ ο ίδιος ο Νετανιάχου διαβεβαίωνε ότι έχει «ακλόνητες αποδείξεις» για την εμπλοκή της παλαιστινιακής οργάνωσης, ένα μήνα σχεδόν αργότερα και ακόμα δεν έχει παρουσιάσει τίποτε σχετικό με την υπόθεση. Η Σιν Μπετ, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία «δύο βασικών υπόπτων για την απαγωγή», όπως αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας που έχει γίνει για την υπόθεση υπόκεινται σε στρατιωτική λογοκρισία. Στις 9/7, Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος εμπλέκεται στην έρευνα, διέρρευσε στον Τύπο ότι οι τρεις Ισραηλινοί έφηβοι πυροβολήθηκαν τουλάχιστον 10 φορές με όπλο εφοδιασμένο με σιγαστήρα. Πληροφορία που οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν να σχολιάσουν λέγοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Εντωμεταξύ σε όλο αυτό το διάστημα, όπως ήδη αναφέρθηκε οι υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να συλλάβουν εκ νέου πολλούς από εκείνους που είχαν αποφυλακίσει για την ανταλλαγή του στρατιώτη Σαλίτ, καθώς και εκατοντάδες άλλους που θεωρούνται μέλη της Χαμάς.

Όλα αυτά, την περίοδο που στα Παλαιστινιακά Εδάφη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες συμφιλίωσης και διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαμάς και Φατάχ προκειμένου να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Οι δύο παρατάξεις στην ανακοίνωση συμφιλίωσης που έγινε στις 14 Απριλίου υποσχέθηκαν τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη μέσα σε έξι μήνες, αφού πρώτα η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την παλαιστινιακή Βουλή.

Αυτό είχε προκαλέσει την αγανάκτηση του Ισραήλ με τον Νετανιάχου να κατηγορεί τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι προτιμά «να τα βρει» με τη Χαμάς παρά με το Ισραήλ, να ακυρώνει τις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και να εξαπολύει άλλη μια αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

Η επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» είναι η τρίτη που πραγματοποιεί η ισραηλινή κυβέρνηση μέσα σε έξι χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας μετά από εκείνη του 2008 και του 2011. Για ακόμη μία φορά είναι οι αθώοι που «πληρώνουν» το τίμημα της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ με τη διεθνή κοινότητα να αρκείται σε ανακοινώσεις δυσαρέσκειας και καταδίκης.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας – Σοκαριστικό βίντεο

«Λουτρό αίματος» στη Λωρίδα της Γάζας

Παλαιστινιακά εδάφη: Αυστηρό μήνυμα του Αμπάς στο Ισραήλ