ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Σε εξέλιξη η χερσαία επίθεση

Λωρίδα της Γάζας: Σε εξέλιξη η χερσαία επίθεση

Μεγάλη επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή. Οι χερσαίες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει από τις δέκα το βράδυ την επέλασή τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία δέχεται ταυτόχρονα και αεροπορικά χτυπήματα αλλά και πλήγματα από την θάλασσα.

Μετά την πεντάωρη εκεχειρία που είχαν προαναγγείλει από χθες οι Ισαραηλινοί, οι δύο πλευρές συνέχιζαν να ανταλλάσουν χτυπήματα και το βράδυ της Πέμπτης, 17 Ιουλίου το Ισραήλ ξεκίνησε επιχείρηση εδάφους, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το Γενικό επιτελείο Στρατού εξέδωσε ανακοίνωση λίγα λεπτά αργότερα, μέσω της οποίας γνωστοποίησε την έναρξη της επιχείρησης. Το Ισραήλ υποστήριξε πως «έπειτα από δέκα μέρες επιχειρήσεων εναντίον μας και αφού η Χαμάς δε δέχτηκε να συμφωνεί κι εκείνη με την αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός, θα προχωρήσουμε σε χερσαία επέμβαση». Αυτό τελικά έγινε αμέσως, αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας η επίθεση κλιμακώνεται και επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο.

gazainv1

Στόχος του στρατού είναι πλήξει τα υπόγεια τούνελ που οδηγούν προς το Ισραήλ, τονίζοντας πως τα χρησιμοποιούν οι «τρομοκράτες» προκειμένου να μπαίνουν στη χώρα και να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Ο στρατός του Ισραήλ μάλιστα όλα αυτά τα «τιτίβισε» μέσω της σελίδας του στο twitter.

Ή έχει δοθεί εντολή να ενισχυθούν οι δυνάμεις κατά 18.000 στρατιώτες, μια κίνηση που δείχνει πως η επιχείρηση δεν θα διαρκέσει λίγες μέρες.

Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο, ήταν το 2009.

gazainv3

Η Χαμάς από την πλευρά της, μέσω της εκπροσώπου της Σάμι Αμπού Ζούχρι, χαρακτήρισε την επέμβαση «ανόητη ενέργεια», υποστηρίζοντας πως «το τίμημα θα είναι βαρύ».

Δηλώσεις έκανε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν ο οποίος τόνισε: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού στη σύγκρουση αυτή. Λυπούμαι γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο από την πλευρά μου όσο και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, μία ήδη επικίνδυνη διαμάχη έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο».

Τέλος, προέτρεψε το Ισραήλ να είναι πιο προσεκτικό στις επιχειρήσεις, αφού τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πολλά θύματα, άμαχοι στην πλειοψιφία τους:

«Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, υπήρξαν πολλά περιστατικά στα οποία άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της φρικτής δολοφονίας των 4 μικρών αγοριών σε παραλία στην πόλη της Γάζας».

Διαβάστε επίσης:

Πέντε ώρες ανακωχή στη Γάζα

Το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Γάζα

Το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Γάζα