ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία αεροπλάνο: O εμπειρογνώμονας του AIDS και όσοι γλίτωσαν από θαύμα

Μαλαισία αεροπλάνο: O εμπειρογνώμονας του AIDS και όσοι γλίτωσαν από θαύμα

Ένας σημαίνων Ολλανδός εμπειρογνώμονας του AIDS ήταν ανάμεσα στους 298 επιβάτες του αεροσκάφους που κατερρίφθη στην Ουκρανία - Αργοπορημένη άφιξη στο αεροδρόμιο, οικονομικοί και οικογενειακοί λόγοι γλίτωσαν αρκετούς ταξιδιώτες από το θάνατο.

Ο Γεπ Λάνγκε, που είχε αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στην έρευνα και την καταπολέμηση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, ήταν γνωστός υπέρμαχος της πρόσβασης σε φτηνές θεραπευτικές αγωγές στις φτωχές χώρες.

«Ο Γεν είχε δεσμευτεί απόλυτα στη θεραπεία του ιού HIV και στην ιατρική περίθαλψη νοσούντων στην Ασία και την Αφρική», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κούπερ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Λάνγκε για ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τον ιό HIV στην Μπανγκόκ.

«Η χαρά στη συνεργασία με τον Γεπ είναι ότι έφερνε πάντα νέες ιδέες, μια μοναδική αντίληψη των πραγμάτων και ουδέποτε δέχτηκε πως είναι αδύνατο να επιτευχθεί κάτι» στον αγώνα κατά της νόσου, δήλωσε ο Κούπερ στην ανακοίνωσή του.

Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ δήλωσε ότι πολλοί επιβάτες της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines ταξίδευαν για το 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS.

Στo συνέδριο που αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες του την Κυριακή στη Μελβούρνη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα είναι από τους βασικούς ομιλητές.

Περί τους 100 σύνεδροι επέβαιναν στη μοιραία πτήση, μετέδωσε το Fairfax Media, μεταξύ τους ο Λάνγκε, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS (IAS) ή οποία διοργανώνει το συνέδριο.

«Σε αυτές τις απίστευτα θλιβερές και δύσκολες ώρες, η IAS στέκεται στο πλευρό της διεθνούς μας οικογένειας και εκφράζει τα συλλυπητήρια της στους οικείους όλων όσοι χάθηκαν σε αυτή την τραγωδία», δήλωσε ο Κρις Μπέιρερ, εκλεγμένος πρόεδρος της διοργάνωσης συνεδρίων της IAS στους δημοσιογράφους στη Μελβούρνη. «Στην IAS έφθασαν επίσης πληροφορίες ότι μεταξύ των επιβατών ήταν ένας πρώην πρόεδρός της, ο Γεπ Λάνγκε, κι αν αυτό συμβαίνει, τότε το κίνημα HIV/AIDS έχασε έναν γίγαντα», συμπλήρωσε.

Ο Λάνγκε, καθηγητής Ιατρικής στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη προσιτών συνδυασμών θεραπειών για την αντιμετώπιση του HIV και απλών αντιρετροϊκών θεραπευτικών αγωγών για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV από τις μητέρες στα μωρά τους στις φτωχές χώρες. Ήταν επίσης επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Άμστερνταμ για την Παγκόσμια Υγεία και την Ανάπτυξη.

Ο 60χρονος Λάνγκε ταξίδευε με την σύντροφό του Ζακλίν, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Kirby.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ κατηγόρησε τη Ρωσία για την αεροπορική αυτή καταστροφή, τονίζοντας ότι οι δράστες πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. «Αυτή είναι μια ζοφερή ημέρα για τη χώρα μας και για τον πλανήτη. Η πτήση MH17 της Malaysian Airlines MH17 κατερρίφθη στην ανατολική Ουκρανία, κατά τα φαινόμενα από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες», δήλωσε στο κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι Ολλανδοί γλίτωσαν από… θαύμα.

Όταν ο Μπάρι Σιμ συνειδητοποίησε ότι δεν θα επιβιβαζόταν στο ίδιο αεροπλάνο με τη σύζυγό του Nουρ Αζαάνι και το μόλις τριών μηνών μωρό τους, διαμαρτυρήθηκε στο ταξιδιωτικό γραφείο απ' όπου αγοράζει αεροπορικά εισιτήρια.

«Ταξιδεύω κατά προτίμηση με τη Malaysia Airlines και γι 'αυτό ζήτησα από τον ταξιδιωτικό πράκτορα να με βάλει στην ίδια πτήση με την οικογένειά μου», δήλωσε ο Μπάρι στην εφημερίδα Algemeen Dagblad.

Ωστόσο το αεροπλάνο ήταν γεμάτο. Ο Μπάρι δεν μπόρεσε να βρει εισιτήριο για την πτήση που αναχωρούσε το μεσημέρι της Πέμπτης από το Άμστερνταμ και αποφασίζει να μεταφέρει τα εισιτήρια της συζύγου του και της κόρης του στη βραδινή πτήση: «Δε θέλαμε να ταξιδέψουμε χώρια», ανέφερε.

Ο ίδιος αισθάνεται «ανακουφισμένος και ευλογημένος», η σκέψη του όμως είναι συνέχεια στις οικογένειες των πολυάριθμων θυμάτων.

Ο 29χρονος Μάαρτεν ντε Γιόνγκε, ένας επαγγελματίας ποδηλάτης που μετέχει σε μια ομάδα στη Μαλαισία, επίσης γλίτωσε από το θάνατο. «Την τελευταία στιγμή διάλεξα μια πτήση που αναχωρούσε την Κυριακή γιατί το εισιτήριο ήταν κατά 300 ευρώ φθηνότερο. Υπήρχε μόνο μια θέση ελεύθερη, για την οποία αμέσως έκανα κράτηση», δήλωσε σε πολλά ολλανδικά Μέσα ενημέρωσης, συμπληρώνοντας: «Το ότι ήθελα να εξοικονομήσω κάποια χρήματα, μου έσωσε τη ζωή».

Μια άλλη οικογένεια, η οποία επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αυστραλία μέσω Κουάλα Λουμπούρ για να παραστεί σε κηδεία, έφθασε πολύ αργά στο αεροδρόμιο για να μπορέσει να βρει εισιτήρια για την πτήση MH17.

«Είναι αδιανόητο», δήλωσαν οι γονείς στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο AT5, κρατώντας στην αγκαλιά τους ένα κοριτσάκι με ξανθές μπούκλες: «Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε»…

Διαβάστε ακόμα:

Malaysia Airlines: Απίστευτο παιχνίδι της μοίρας για ένα φροντιστή! (vid+phs)

Malaysia Airlines: Ερήμωσε ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας (photos)

Malaysia Airlines: Ηχητικό ντοκουμέντο των αυτονομιστών για το αεροπλάνο (video)

Μαλαισιανό αεροσκάφος: Εκκλήσεις για διεξαγωγή έρευνας χωρίς εμπόδια