ΚΟΣΜΟΣ

Η εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο

Η εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο
Επίκεντρο των εκδηλώσεων για...

Επίκεντρο των εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά στην Τουρκία ήταν η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Για δεύτερη χρονιά χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, όπου δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους πριν από 34 χρόνια. Πριν από το 2010 η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ απαγορευόταν στους διαδηλωτές, μετά την Πρωτομαγιά του 1977, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους.

Αρκετές χιλιάδες μέλη συνδικάτων αψήφησαν τους αυστηρούς ελέγχους της αστυνομίας και την παρουσία ισχυρών δυνάμεων, καθώς 38.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Επίσης, μέλη από τις μεγαλύτερες συνομοσπονδίες, κόμματα της Αριστεράς και κινήματα πολιτών πήραν μέρος στη συγκέντρωση υψώνοντας σημαίες και διαμορφώνοντας αγωνιστικό κλίμα.

Στη Ρωσία, οι εκδηλώσεις απλώθηκαν σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή των Ρώσων να υπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια.

Στη Μόσχα, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα, από το κυβερνών Ενωμένη Ρωσία, τις κομμουνιστικές οργανώσεις, μέχρι και την αντιπολίτευση ή τους υπερεθνικιστές, οργάνωσαν διαφορετικές διαδηλώσεις.

Η 1η Μαΐου εορταζόταν στη Σοβιετική Ένωση ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών. Το 1992, το όνομα της εργατικής Πρωτομαγιάς άλλαξε και έγινε η Ημέρα της Άνοιξης και τη Εργασίας.

Στην Ιταλία, τις εκδηλώσεις για την Πρωταμαγιά έχει επισκιάσει η τελετή οσιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄. Στο Τορίνο, στην πορεία των εργαζομένων σημειώθηκε ένταση, όταν διαδηλωτές πέταξαν αβγά και ψεύτικα χαρτονομίσματα σε κυβερνητικούς συνδικαλιστές.

Στο Αμβούργο της Γερμανίας σημειώθηκαν συγκρούσεις τη νύχτα μεταξύ αστυνομικών και ομάδων νεαρών διαδηλωτών. Οι νεαροί έκαψαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, ενώ πέταξαν πέτρες και μπογιές στους αστυνομικούς.

Έντεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτομαγιάς σημειώνονται επεισόδια σε πόλεις της Γερμανίας. Στο Βερολίνο σημειώθηκαν επίσης επεισόδια, μικρής όμως κλίμακας.