ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες

Ομπάμα: Τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες

Οι χώρες-μέλη του NATO στην Ευρώπη χρειάζεται να συνεισφέρουν στον βαθμό που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ταλίν της Εσθονίας, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής —στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες οι οποίες είναι σήμερα κράτη-μέλη του NATO και της ΕΕ—, προσθέτοντας ότι στέλνει και εναλλάσσει προσωπικό και αεροσκάφη στην περιοχή.

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Εσθονίας, χώρας-μέλους του NATO, η οποία εκφράζει φόβους για τις προθέσεις της Ρωσίας την ώρα που οι δυτικές κυβερνήσεις καταγγέλλουν παράνομες ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Εσθονία δεν θα είναι ποτέ μόνη», είπε ο Ομπάμα στο πλευρό του Ίλβες. «Ήλθα κατ' αρχήν εδώ για να εκφράσω την δέσμευσή μας έναντι της Εσθονίας, μια δέσμευση απαρασάλευτη», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας τη σημασία του Άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του NATO, με βάση το οποίο μια επίθεση εναντίον ενός κράτους-μέλους του Συμφώνου αντιμετωπίζεται ως επίθεση εναντίον όλων.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογράφος ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Συμφωνία Πούτιν-Ποροσένκο ως προς «έναν μηχανισμό κατάπαυσης του πυρός»