ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι για τζιχαντιστές : «Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια»

Κέρι για τζιχαντιστές : «Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια»

Η διεθνής κοινότητα δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθεί το Ισλαμικό Κράτος να αυξάνει τη δύναμή του, προειδοποίησε σήμερα από τη Βαγδάτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σημειώνοντας ότι το Ιράκ είναι ένας βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον στον αγώνα της κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.


"Μας συμφέρει όλους να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ σε αυτό το κρίσιμης σημασίας σταυροδρόμι. Ο συνασπισμός που βρίσκεται στο επίκεντρο στην στρατηγικής μας σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τις επόμενες ημέρες", σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ιρακινή πρωτεύουσα. "Και αυτό θα γίνει επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος δεν θα καθίσουν απλώς να παρακολουθούν να εξαπλώνεται το κακό του Ισλαμικού Κράτους", πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε βέβαιος ότι ο συνασπισμός αυτός θα επιτύχει την αποστολή του. "Ξέρουμε όλοι ότι (...) τελικά ο διεθνής συνασπισμός μας θα καταφέρει να εξαλείψει την απειλή στο Ιράκ, στην περιοχή και στον κόσμο", είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατηγικής που πρόκειται να ανακοινώσει εντός των προσεχών ωρών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ "θα ανασυνταχθούν και θα εκπαιδευτούν", συνέχισε ο Κέρι και αυτό θα γίνει όχι μόνο με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον αλλά "και άλλων χωρών".

Ο πρόεδρος Ομπάμα, πρόσθεσε ο Κέρι, στο διάγγελμά του θα παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. "Όταν ο κόσμος ακούσει τον πρόεδρο Ομπάμα απόψε (σ.σ. τα ξημερώματα της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας), θα παρουσιάσει με μεγάλη ακρίβεια κάθε στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το ΙΚ", είπε.

Μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Βαγδάτη ο Κέρι αναχώρησε για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, το Αμάν της Ιορδανίας, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγό Μάσαλ Ζάμπεν. Ένα από τα θέματα που αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν στις επαφές αυτές είναι η χρήση του εδάφους της Ιορδανίας, χώρας που συνορεύει τόσο με το Ιράκ όσο και με τη Συρία, ως στρατηγικής βάσης για την πραγματοποίηση στοχευμένων πληγμάτων εναντίον των τζιχαντιστών.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ: Βοήθεια για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών