ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μόνο η αρχή τα πλήγματα στη Συρία

ΗΠΑ: Μόνο η αρχή τα πλήγματα στη Συρία

«Μόνο την αρχή», μιας κοινής προσπάθειας να αποδυναμωθούν οι εξτρεμιστές και το Ισλαμικό Κράτος, αποτελούν τα χθεσινά (23/9) αμερικανικά και αραβικά πλήγματα εναντίον στόχων του ΙΚ στη Συρία, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Μπορώ να σας πως ότι τα χθεσινοβραδινά πλήγματα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο ναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις ήταν «πολύ επιτυχημένες» και θα συνεχιστούν, ενώ διευκρίνισε ότι τα περισσότερα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικά αεροσκάφη και όχι από αυτά των αραβικών κρατών.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ «εξόντωσαν» μέλη της ομάδας Χοράσαν, που αποτελείται από πρώην μέλη της αλ Κάιντα, η οποία βρισκόταν «στα τελευταία στάδια» της προετοιμασίας μιας επίθεσης εναντίον ενός στόχου στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

Όπως μάλιστα υπογράμμισε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Μέιβιλ, επίσης εκπρόσωπο του Πενταγώνου, το παρακλάδι της αλ Κάιντα «βρισκόταν κοντά στη φάση εκτέλεσης μιας επίθεσης είτε στην Ευρώπη είτε στην πατρίδα (μας)».

Το Πεντάγωνο παρακολουθούσε την οργάνωση για «αρκετό καιρό» προτού αποφασίσει να εξαπολύσει τα αεροπορικά πλήγματα παράλληλα με τα πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ, όμως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επιτυχία τους, πρόσθεσε ο Μέιβιλ.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι με τα χθεσινά αεροπορικά πλήγματα ελπίζει να εμπόδισε «την προετοιμασία επικείμενων επιθέσεων εναντίον αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων από ένα δίκτυο που αποτελείται από βετεράνους που σκληραγωγήθηκαν από την αλ Κάιντα — ένα δίκτυο που συχνά αποκαλείται ομάδα Χοράσαν — το οποίο βρήκε καταφύγιο στη Συρία όπου μπορεί ήρεμα να προετοιμάσει επιθέσεις, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και να στρατολογήσει Δυτικούς για να διεξαγάγουν επιθέσεις».

Σημειώνεται ότι στα πλήγματα στη Συρία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα αόρατα για τα ραντάρ βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-22, τόνισε ο Μέιβιλ, ενώ ο Κίρμπι επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν περισσότερες από 160 βόμβες και πυραύλους, η πλειονότητα των οποίων ήταν όπλα ακριβείας.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει προς το παρόν πάντως στοιχεία ότι από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν πολίτες, κατέληξε ο Κίρμπι.

Διαβάστε ακόμα:

Νέο Δελχί: Η φρικιαστική στιγμή που η τίγρη κατασπάραξε νεαρό (pics+vid)

Ειρηνικός: Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση το κράτος Κιριμπάτι (pics+vid)