ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο και Ολλανδία συνδράμουν κατά του ΙΚ - Απειλές δέχονται οι πιλότοι

Βέλγιο και Ολλανδία συνδράμουν κατά του ΙΚ - Απειλές δέχονται οι πιλότοι

Από έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, προκειμένου να συμβάλλουν στο διεθνή συνασπισμό που έχει συγκροτηθεί εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, θα διαθέσουν Βέλγιο και Ολλανδία - Απειλές κατά της ζωής πιλότων από τη Σαουδική Αραβία.

Απαντώντας στο επίσημο αίτημα που κατέθεσε η Ουάσιγκτον χθες (23/9) προς όλες τις χώρες συμμάχους, η κυβέρνηση του Βελγίου γνωστοποίησε ότι θα διαθέσει αρχικά - κατόπιν αξιολόγησης - έξι μαχητικά για διάστημα ενός μήνα.

Η επιχειρησιακή δέσμευση των 6 μαχητικών βομβαρδιστικών θα είναι «περιορισμένη στο Ιράκ», διευκρίνισε ενώπιον των βουλευτών ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας, Ντιντιέ Ρέιντερς, καθώς η χώρα έχει απευθύνει έκκληση για παροχή βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα.

Το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου είχε νωρίτερα αναφέρει ότι τα F-16 θα έχουν ως βάση τους την Ιορδανία, μία από τις αραβικές χώρες που συμμετέχουν στο συνασπισμό. Έκανε λόγο επίσης για την αποστολή 120 στρατιωτικών, περιλαμβανομένων πιλότων, αξιωματικών διοικήσεως και τεχνικών.

Από την πλευρά της και η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος 6 μαχητικά αεροσκάφη F- 16.

«H Ολλανδία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, θα διεξάγει επιχειρήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, ενώ θα παράσχει εκπαίδευση και υποστήριξη στις ιρακινές και Κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις για μια περίοδο που θα διαρκέσει έως 1 χρόνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Απειλές κατά της ζωής πιλότων από τη Σαουδική Αραβία

Την ίδια ώρα, πιλότοι από τη Σαουδική Αραβία που συμμετείχαν στις επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους σε μηνύματα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εκ μέρους της εξτρεμιστικής οργάνωσης, μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους στα Μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των πιλότων αυτών βρίσκονται ο πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Σαλμάν, γιος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και ένα άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Ταλάλ μπιν Άμπντελ Αζίζ μπιν Μπαντάρ, σύμφωνα με εφημερίδες της Σαουδικής Αραβίας, περιλαμβανομένης της «Αλ Μεδίνα».

Οι φωτογραφίες των πιλότων δημοσιεύτηκαν από το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας SPA και σύντομα αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι εκτόξευσαν απειλές για τη ζωή τους.

Ονόματα, τα οποία συνόδευαν φωτογραφίες, κυκλοφόρησαν επίσης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter όπου ένας χρήστης έγραψε ότι οι πιλότοι αυτοί «αναζητούνται από το Ισλαμικό Κράτος», ενώ ένας άλλος προέβλεψε ότι «σύντομα ή αργότερα θα τους δολοφονήσουν»…

Διαβάστε ακόμα:

Τζιχαντιστές απειλούν Γερμανούς ομήρους στις Φιλιππίνες (pic)

Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν και τον Γάλλο όμηρο! (pics+vid)