ΚΟΣΜΟΣ

Νέες γαλλικές επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ

Νέες γαλλικές επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ, μία ημέρα μετά τον αποκεφαλισμό του Γάλλου ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ στην Αλγερία, πραγματοποίησαν μαχητικά αεροσκάφη της Γαλλίας, την ίδια ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι Άραβες σύμμαχοί τους στοχοθέτησαν διυλιστήρια στη Συρία τα οποία ελέγχουν οι τζιχαντιστές.

Η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ εντάσσεται στον πόλεμο που διεξάγει η Ουάσινγκτον για να «εξαρθρώσει», κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το «δίκτυο του θανάτου» του ΙΚ, το οποίο ευθύνεται για αναρίθμητες ωμότητες στις περιοχές που ελέγχει στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας.

Στις επιδρομές της συμμαχίας έχουν χάσει τη ζωή τους 130 ξένοι τζιχαντιστές και 12 Σύροι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι 84 από τις επιδρομές είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος και οι 57 το Μέτωπο αλ Νόσρα, το βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.

Τα γαλλικά μαχητικά Rafale έφεραν σε πέρας για δεύτερη φορά πλήγματα σε ιρακινό έδαφος, αφότου η Γαλλία εντάχθηκε την 19η Σεπτεμβρίου στη συμμαχία η οποία έχει εξαπολύσει μια αεροπορική εκστρατεία στο Ιράκ, όπως ανέφερε η γαλλική κυβέρνηση.

Οι επιδρομές αυτές έγιναν την επομένη της δημοσιοποίησης από την οργάνωση Τζουντ αλ Χαλίφα («Στρατιώτες του Χαλιφάτου»), που συνδέεται με το ΙΚ, ενός βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο αποκεφαλισμός του Γάλλου υπηκόου Ερβέ Γκουρντέλ, ενός πεπειραμένου ορειβάτη και οδηγού ορειβατών 55 ετών, ο οποίος είχε απαχθεί την Κυριακή στην Αλγερία.

Το βίντεο αυτό χαρακτηρίστηκε παρόμοιο με αυτά του ΙΚ, που το τελευταίο διάστημα αποκεφάλισε δύο Αμερικανούς δημοσιογράφους κι έναν Βρετανό εργαζόμενο για ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίοι είχαν απαχθεί στη Συρία.

Χθες (24/9) βράδυ, μιλώντας κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ολάντ εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να πολεμήσει το ΙΚ, έπειτα από το «ειδεχθές» αυτό έγκλημα.

Ο Ολάντ προέδρευσε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σε στενή σύνθεση — επί της ουσίας ενός πολεμικού συμβουλίου — στο Παρίσι μετά τη δολοφονία του Γάλλου, η οποία προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα και σε πολλές άλλες χώρες. Η κυβέρνηση της Αλγερίας κινητοποίησε 3.000 στρατιωτικούς για να ανασύρουν τη σορό του ομήρου και να «εξουδετερώσουν τους δολοφόνους» του.

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση, που βρίσκεται «σε πόλεμο» με το ΙΚ, αποφάσισε να συμπεριλάβει άλλες περίπου τριάντα ως σαράντα χώρες σε εκείνες στις οποίες συμβουλεύει τους Γάλλους να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή κι επαγρύπνηση», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτηθείς εάν ανάμεσα στα νέα κράτη για τα οποία εκδίδεται οδηγία είναι μεγάλες μουσουλμανικές χώρες, ο Ντιντιέ ντε Μπρε, επικεφαλής του κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων στο ΥΠΕΞ, περιορίστηκε να απαντήσει «ναι», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεταξύ των χωρών αυτών είναι οι εξής ένδεκα: η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Μαλαισία, το Ουζμπεκιστάν, οι Κομόρες, το Μπουρούντι, η Τανζανία, η Σομαλία και η Ουγκάντα.

Νωρίτερα, πολλοί Γάλλοι ταξιδιώτες, ταξιδιωτικοί πράκτορες και γραφεία τουρισμού επέκριναν την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αποθαρρύνει τα ταξίδια σε μια σειρά χωρών, λόγω της στρατιωτικής εμπλοκής της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή. «Το πρόβλημα είναι ότι η ανακοίνωση του υπουργείου αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει κίνδυνος σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό χωρών. Πρέπει να διευκρινιστεί η κατάσταση στην Τυνησία, το Μαρόκο ή την Αίγυπτο. Αν το υπουργείο διαθέτει πληροφορίες για έναν απτό κίνδυνο στις χώρες αυτές, πρέπει να το ανακοινώσει. Αν όχι, πρέπει να το πει επίσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Πιερ Μας, πρόεδρος της ένωσης των ταξιδιωτικών γραφείων της Γαλλίας.

«Αλλά το να εξομοιώνονται τριάντα χώρες όπου μπορεί να υπάρχει κίνδυνος... αυτό είναι προβληματικό. Χρειάζεται λίγη σαφήνεια, να ξεκαθαρίσουν» τα πράγματα, πρόσθεσε.

Το 2013 καταγράφηκαν 22 εκατ. επισκέψεις Γάλλων στο εξωτερικό. Αν και τα κράτη της Ευρώπης είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, το Μάγρεμπ και η Αίγυπτος είναι επίσης αγαπημένοι προορισμοί των Γάλλων, λόγω των χαμηλών τιμών και της εγγύτητάς τους.

Εξάλλου, η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε όλους «τους δημόσιους χώρους» και «στις συγκοινωνίες».

«Τα προληπτικά μέτρα εναντίον του κινδύνου (διάπραξης) τρομοκρατικών ενεργειών θα ενισχυθούν στους δημόσιους χώρους και στις μεταφορές», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας…

Διαβάστε ακόμα:

«Οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν επιθέσεις σε Παρίσι και ΗΠΑ»

Τζιχαντιστές βασάνισαν και σκότωσαν γνωστή δικηγόρο

Βρετανός τινάζεται κάθε φορά που ακούει θόρυβο! (vid+pics)

Τζιχαντιστές απειλούν Γερμανούς ομήρους στις Φιλιππίνες (pic)

Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν και τον Γάλλο όμηρο! (pics+vid)