ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ελεύθερη η δημοσιογράφος σύζυγος του ανταποκριτή της Washington Post

Ιράν: Ελεύθερη η δημοσιογράφος σύζυγος του ανταποκριτή της Washington Post

Την Ιρανή δημοσιογράφο Γεγκάνεχ Σαλεχί που κρατείτο από τον Ιούλιο μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου της Washington Post στη χώρα, απελευθέρωσαν οι Αρχές της Τεχεράνης.

Ο αμερικανικής καταγωγής Ιρανός Τζέισον Ρεζαϊάν, ανταποκριτής της Post στην Τεχεράνη από το 2012 και η σύζυγός του είχαν συλληφθεί στο σπίτι τους στις 22 Ιουλίου, για μια υπόθεση που αφορούσε την ασφάλεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η Σαλεχί αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη τον κουνιάδο της δημοσιογράφου. «Η Γεγκάνεχ επισκέφθηκε στη φυλακή το σύζυγό της το Σαββατοκύριακο, ενώ και οι δύο είναι "καλά στην υγεία τους"», υπογράμμισε, παρότι έμειναν επί περισσότερους από δύο μήνες πίσω από τα κάγκελα.

Η δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια της αγγλόφωνης εφημερίδας The National των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχασε τη διαπίστευσή της για να εργαστεί στο Ιράν, ενώ όπως και η οικογένειά της αρνήθηκε να μιλήσει για την κράτησή της.

«Είμαστε ευγνώμονες για την απελευθέρωση υπό όρους της Γεγκάνεχ», δηλώνει η οικογένεια σε ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Διατηρούμε την πεποίθηση ότι ο Τζέισον δε διέπραξε κανένα έγκλημα και προσευχόμαστε ώστε η ιρανική κυβέρνηση να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα και να τον απελευθερώσει επίσης».

Ο Ρεζαϊάν έχει την έδρα του στο Ιράν από το 2008, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι κατηγορίες σε βάρος του 38χρονου και της συζύγου του παραμένουν ασαφείς.

Την ίδια ώρα, μια ιρανή φωτορεπόρτερ αμερικανικής καταγωγής και ο σύζυγός της (τα ονόματα των οποίων δε δημοσιοποιήθηκαν) οι οποίοι είχαν συλληφθεί ταυτόχρονα με τους Ρεζαϊάν και Σαλεχί, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Από τη στιγμή που το Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα, απέρριψε τα αιτήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Ρεζαϊάν και το ζευγάρι που είχε συλληφθεί μαζί του, σύμφωνα με την Washington Post.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και βρίσκονται σε διένεξη για το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Τον περασμένο μήνα πάντως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε διευκρινίσει ότι ο Ρεζαϊάν ανακρίθηκε «για αυτά που είχε κάνει ως Ιρανός πολίτης». Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί αρνήθηκε να αναφερθεί εκτενώς στην υπόθεση του Ρεζαϊάν ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

«Αν δεν έχουν διαπράξει εγκληματική πράξη, θα αποφασιστεί ότι είναι αθώοι, θα απελευθερωθούν και αυτό θα ανακοινωθεί δημόσια», είχε υποστηρίξει στο CNN.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι το Ιράν έχει φυλακίσει περίπου 35 δημοσιογράφους, ενώ συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες χώρες που φυλακίζουν δημοσιογράφους…

Διαβάστε ακόμα:

Και δεύτερη σημαία των τζιχαντιστών κυματίζει στην Κομπάνι