ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Οι τραγικές αιτίες που οδήγησαν στο ναυάγιο του Sewol

Νότια Κορέα: Οι τραγικές αιτίες που οδήγησαν στο ναυάγιο του Sewol

Από έναν ολέθριο συνδυασμό παραγόντων προκλήθηκε το ναυάγιο του φέρι στη Νότια Κορέα που στοίχισε τη ζωή σε 300 και πλέον άτομα, σύμφωνα με την έκθεση ερευνητών που έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελία.

«Η τραγωδία προκλήθηκε από την υπερφόρτωση του πλοίου, την ανικανότητα του πληρώματος και τις παράνομες εργασίες επέκτασής του. Η αρχική ανεπαρκής ανταπόκριση των λιμενικών αρχών εξηγεί επίσης το βαρύ απολογισμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ανώτατο Γραφείο Εισαγγελέων.

Το πορθμείο Sewol ναυάγησε την 16η Απριλίου ανοιχτά των ακτών στο νότιο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαθητές λυκείου που είχαν πάει σχολική εκδρομή.

Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει, όπως έχει αποκαλυφθεί και στη δίκη των μελών του πληρώματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι το πορθμείο ήταν υπερφορτωμένο και ανεπαρκώς ερματισμένο.

Η κατασκευή μάλιστα, το 2012, πρόσθετων καμπίνων μείωσε τη σταθερότητα του πλοίου.

«Το φέρι είχε χάσει την ικανότητά του να παραμείνει στην επιφάνεια της θάλασσας», έγραψε το Γραφείο της Εισαγγελίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Τη στιγμή της τραγωδίας, το Sewol, ένα πλοίο βάρους 6.825 τόνων, μετέφερε 3.606 τόνους εμπορευμάτων και οχημάτων, ήτοι ένα φορτίο τριπλάσιο από το ανώτατο.

Όταν έπεσε σε ένα ισχυρό ρεύμα, το προσωπικό που ήταν ελλιπώς εκπαιδευμένο, θέλησε να κάνει μια πολύ απότομη στροφή.

«Εξαιτίας της ανικανότητας του πηδαλιούχου, το πλοίο πήρε απότομη κλίση γεγονός που προκάλεσε τη μετατόπιση του φορτίου προς τη μία πλευρά και το φέρι να βυθιστεί», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

«Ο καπετάνιος δε βρισκόταν στη γέφυρα και είχε αφήσει τον πηδαλιούχο μόνο. Η αμέλεια που επέδειξε υπήρξε μερικώς αιτία για το ναυάγιο», τονίζεται.

Η δίκη του πληρώματος ξεκίνησε την 10η Ιουνίου στο Γκουανγκτσού, 265 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ, ενώ ο καπετάνιος του Sewol, ο Λι Τζουν-Σέοκ, αναμένεται να καταθέσει αύριο, Τρίτη (7/10) για πρώτη φορά.

Διαβάστε ακόμα:

Τραγωδία στην Κολομβία: 11 νεκροί από κεραυνό!

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τον Μπεν Άφλεκ που υπερασπίστηκε τους μουσουλμάνους (vid)

Βρετανία: Αφηρημένοι πελάτες ξεχνούν 190.000 κινητά το χρόνο στα ταξί!

Συναγερμός στην Ευρώπη: Το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ισπανία!

Γερμανός τζιχαντιστής: Σφάξτε όλους τους άπιστους

Έμπολα: Πειραματικό φάρμακο έλαβε άδεια να χορηγηθεί σε ασθενείς

Απεργία πείνας ξεκίνησε η Ιρανή που κρατείται επειδή παρακολούθησε αγώνα βόλεϊ ανδρών