ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Κόλλησαν την Ισπανίδα νοσοκόμα με το… ζόρι! (pics)

Έμπολα: Κόλλησαν την Ισπανίδα νοσοκόμα με το… ζόρι! (pics)

Στην παραδοχή ότι οι λάθος χειρισμοί που έγιναν στην αντιμετώπιση του κρούσματος Έμπολα στον ιερέα που απεβίωσε, ενδέχεται να οδήγησαν στη μόλυνση της Τερέζα Ρομέρο Ράμος,προχώρησε η ισπανική κυβέρνηση - Τραγικές παραλείψεις στην περίθαλψη τηςΙσπανίδας νοσοκόμαςκαι έλλειψη υποδομών για την αντιμετώπιση μιας τόσο θανατηφόρας επιδημίας στη χώρα - Απίστευτες καταγγελίες από τους συναδέλφους της - Τι υποστηρίζει η ίδια.-Με δύο κορδέλες και ένα αυτοκόλλητο αντιμετώπισαν την εξάπλωση του ιού!

«Η Ισπανία επιβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές πώς προκλήθηκε η μόλυνση. Στις θεωρίες που διατυπώνονται περιλαμβάνεται και η πιθανή χαλάρωση ορισμένων διαδικασιών, όπως ο χειρισμός της σορού ή η απόρριψη των ιατρικών αποβλήτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φρέντερικ Βίνσεντ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ, από τις Βρυξέλλες, όπου αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας των ευρωπαϊκών χωρών συζήτησαν για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν μετά την τραγική εξέλιξη στην Ισπανία.

Νωρίτερα πάντως, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε απορρίψει τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το σύστημα υγείας της χώρας του. «Το ισπανικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου», υπογράμμισε, μιλώντας στο κοινοβούλιο στη Μαδρίτη.

Στις Βρυξέλλες, «οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής και το νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να έχουν καλύτερη ενημέρωση, ώστε να αναγνωρίζουν ευκολότερα τα κρούσματα του Έμπολα, σε αρχικό στάδιο», πρόσθεσε ο Βίνσεντ.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις ευρωπαϊκές Αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας που φροντίζουν κρούσματα του Έμπολα.

«Οι νοσηλευτές και οι γιατροί είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να προστατευθούν και να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα», σημείωσε η Σουζάνα Γιάκαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Ισπανίδα νοσοκόμα Τερέζα Ρομέρο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης αφού προσβλήθηκε από τον ιό, ενώ φρόντιζε τους δύο ιεραποστόλους που είχαν μεταφερθεί εκεί από τη Δυτική Αφρική για θεραπεία.

hgfhjgj

Συνολικά, στο νοσοκομείο αυτό παρακολουθούνται άλλοι πέντε άνθρωποι: ο σύζυγός της, τρεις συνάδελφοί της, αλλά και ένας Ισπανός που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Οι δύο από τους συναδέλφους της παραμένουν στην απομόνωση γιατί παρουσίασαν πυρετό, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πάσχουν όντως από Έμπολα.

Ένας από τους θεράποντες γιατρούς της Ρομέρο ανέφερε πάντως ότι ενδέχεται να μολύνθηκε από γάντι που ακούμπησε το πρόσωπό της.

Η άτυχη νοσοκόμα ήρθε δύο φορές σε επαφή με τον ιεραπόστολο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, ο οποίος πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σιέρα Λεόνε.

«Η Ρομέρο, το πρώτο πρόσωπο που μολύνεται από τον ιό εκτός της Αφρικής, νομίζει ότι η μόλυνση πρέπει να έγινε κατά την πρώτη επαφή μαζί του, από ένα γάντι», επιβεβαίωσε ο Χέρμαν Ραμίρες στους δημοσιογράφους, διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια τού έδωσε την άδεια να δημοσιοποιήσει την πληροφορία.

Ο γιατρός υπογράμμισε ότι επανεξέτασε με τη βοήθεια της ασθενούς όλη τη σειρά των ενεργειών της από τη στιγμή που μπήκε, μέχρι και την έξοδό της από το δωμάτιο του ιεραποστόλου. «Είναι πιθανόν να μην επρόκειτο για λάθος, αλλά για ατύχημα. Είναι λογικό να μην το θυμόταν στην αρχή, λόγω της κατάστασης της υγείας της», πρόσθεσε.

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πάντως, εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα, καταγγέλλοντας μια μεγάλη σειρά παραλείψεων στον τρόπο χειρισμού των ασθενών, αλλά και στα μέτρα για τη δική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με το συνδικάτο CSI-F, η εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολύ περιορισμένη, ακόμα και ανύπαρκτη.

hfgjj

«Το σημαντικότερο είναι η εκπαίδευση του προσωπικού που, όπως αντιλαμβανόμαστε, είναι πολύ περιορισμένη», είπε ο Μάσιμο Γκονθάλεθ Χουράδο, πρόεδρος του συνδικάτου το οποίο εκπροσωπεί 260.000 νοσοκόμους και νοσοκόμες σε όλη τη χώρα.

«Όταν ζητήσαμε εμείς να γίνουν ασκήσεις προσομοίωσης, το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας της Μαδρίτης μάς απάντησε: θα δούμε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Σαντιάγο Γιους, γιατρός στο νοσοκομείο Λα Παθ-Κάρλος Γ, όπου εργαζόταν η Ρομέρο, τόνισε στην εφημερίδα «Ελ Μούντο»: «Δεν είμαι προετοιμασμένος. Δεν είμαι εκπαιδευμένος. Και το ίδιο ισχύει για πολλούς συναδέλφους μου».

«Μας συγκέντρωσαν (...) και σε 20 λεπτά μάς έδειξαν τι να κάνουμε με τον Μιγκέλ Παχάρες (σ.σ. τον πρώτο ιεραπόστολο που προσβλήθηκε από Έμπολα) για να προλάβουμε μια πιθανή μόλυνση», συμπλήρωσε νοσηλεύτρια του ίδιου νοσοκομείου μιλώντας ανώνυμα στην εφημερίδα «Λ' Εσπανσιόν».

Στηρίζοντας μάλιστα τους ισχυρισμούς της σε φωτογραφίες που έδειξε, η νοσοκόμα ανέφερε ότι οι στολές που τους δίνουν για να φορέσουν δεν κλείνουν καλά και αναγκάζονται να τις «μπαλώνουν» στα γόνατα, αλλά και στους αγκώνες με κολλητική ταινία. Μια νοσοκομειακή πηγή είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τραυματιοφορείς δε διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα το συνδικάτο να αγοράσει πιο ανθεκτικές στολές από εκείνες που τους παρείχε το κράτος.

Παράλληλα, αρκετοί ακόμη εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν σε άλλα Μέσα ενημέρωσης, υποστήριξαν ότι τα ιατρικά απόβλητα (σεντόνια, πάνες, μολυσμένο υλικό κλπ) μεταφέρονταν από έναν ανελκυστήρα που χρησιμοποιεί και το προσωπικό, ενώ πετιούνταν στο δρόμο μέχρι να τα μαζέψει ένα φορτηγό για να τα πάει στον χώρο καύσης τους!

Τραγικά λάθη και παραλείψεις, όμως, φέρεται ότι έγιναν και στο χειρισμό της ασθένειας της Ρομέρο. Η γυναίκα, που νοσηλεύεται στην απομόνωση από το βράδυ της Δευτέρας, είχε ανεβάσει πυρετό στις 30 Σεπτεμβρίου. Όταν τηλεφώνησε στο νοσοκομείο Λα Παθ-Κάρλος Γ΄ όπου εργαζόταν για να τους πει ότι είχε ασθενήσει, οι υπηρεσίες την παρέπεμψαν σε ιδιώτη γιατρό, σύμφωνα με το συνδικάτο CSI-F.

jfgdfg

«Δεν παρουσίαζε υψηλό πυρετό», απάντησε το νοσοκομείο, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εκδοχή που παρουσιάζει το συνδικάτο. «Ίσως να έπρεπε να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο απομόνωσης», παραδέχτηκε ο Φερνάντο Σιμόν, συντονιστής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στο υπουργείο Υγείας.

Πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, η Ρομέρο είχε δώσει εξετάσεις σε ένα πανεπιστήμιο, στις 27 Σεπτεμβρίου. Στις 30 Οκτωβρίου πήγε σε ένα κέντρο υγείας, ενώ στις 6 Οκτωβρίου παρέμεινε για αρκετή ώρα στην αίθουσα αναμονής των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της Αλκορκόν. Το βράδυ δε της Κυριακής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Λα Παθ-Κάρλος Γ΄, χωρίς να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας από τους τραυματιοφορείς.

Σύμφωνα μάλιστα με νοσοκομειακή πηγή, το ασθενοφόρο στη συνέχεια ενδέχεται να μετέφερε και άλλους ασθενείς…

hgdhfj

Την ίδια ώρα, τέλος, ανατριχιαστικές φωτογραφίες από το εσωτερικό του νοσοκομείου στην Αλκορκόν, νοτιοδυτικά της Μαδρίτης, όπου νοσηλεύτηκε αρχικά η νοσοκόμα, πριν μεταφερθεί στην ειδική μονάδα του Κάρλος III, διέρρευσαν στη δημοσιότητα. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου χρησιμοποίησαν… αυστηρότατα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του ιού: δυο κορδέλες και ένα αυτοκόλλητο…

Διαβάστε ακόμα:

Ανησυχία για ύποπτο κρούσμα Έμπολα στην Κωνσταντινούπολη

Έμπολα: Απεβίωσε ο πρώτος ασθενής του ιού στις ΗΠΑ (vid)