ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Χρέος μας να επαναπατριστούν οι ασθενείς ιεραπόστολοι

Ισπανία: Χρέος μας να επαναπατριστούν οι ασθενείς ιεραπόστολοι

Υπέρ της απόφασης της κυβέρνησης να επαναπατρίσει από την Αφρική δύο ιεραπόστολους που είχαν προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Μαδρίτη έκανε αυτό που έπρεπε.

«Η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Το καθήκον ενός κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες του, ακόμη περισσότερο όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, μακριά από την Ισπανία», τόνισε ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας υπογράμμισε εξάλλου ότι «όλες οι ανεπτυγμένες χώρες που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, έκαναν το ίδιο πράγμα».

«Πώς θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε τους δύο συμπατριώτες μας που έδωσαν τη ζωή τους για τους άλλους» διερωτήθηκε από την πλευρά του, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ.

«Ενεργήσαμε με αξιοπρέπεια. Δύο συμπατριώτες μας που βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα πέθαιναν, που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους... και η Ισπανία θα τους το αρνιόταν; Για όνομα του Θεού, όχι!», πρόσθεσε.

Οι ιεραπόστολοι «προσβλήθηκαν από τον Έμπολα επειδή κυριολεκτικά αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχότερους των φτωχών», συνέχισε ο Ντίαθ απαντώντας στις επικρίσεις εκείνων που θεωρούν ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του επαναπατρισμού των ασθενών.

Στις 7 Αυγούστου επαναπατρίστηκε ο 75χρονος ιεραπόστολος Μιγκέλ Παχάρες που είχε προσβληθεί από τον ιό στη Λιβερία. Στις 22 Σεπτεμβρίου έφτασε από τη Σιέρα Λεόνε στη Μαδρίτη ένας άλλος ιερέας, ο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, 69 ετών. Και οι δύο τους πέθαναν μέσα σε λίγες ημέρες: ο Παχάρες στις 12 Αυγούστου και ο Βιέχο στις 25 Σεπτεμβρίου.

Μια νοσοκόμα που διαπιστώθηκε ότι προσβλήθηκε από τον ιό και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή εδώ και μία εβδομάδα, μετείχε στην ομάδα των γιατρών και των νοσηλευτών που φρόντισαν και τους δύο ασθενείς. Η κατάσταση της 44χρονης Τερέσα Ρομέρο θεωρείται «σταθερή» αλλά παραμένει ακόμη «σοβαρή», σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, το βράδυ της Κυριακής.

Διαβάστε επίσης:

Δήλωσε ψεύτικη ηλικία για να μπει στο Facebook: Είναι 113 ετών!