ΚΟΣΜΟΣ

Κομπάνι: O Μίκης Θεοδωράκης εμψυχώνει τους Κούρδους μαχητές! (vid+pics)

Κομπάνι: O Μίκης Θεοδωράκης εμψυχώνει τους Κούρδους μαχητές!  (vid+pics)

Τη μάχη των Κούρδων μαχητών στο Κομπάνι , το οποίο πολιορκείται ανελέητα από τους τζιχαντιστές, εμψυχώνει η αριστουργηματική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Δύο συνθέσεις του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη και εμπνευστή, από την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, αποτελούν αστείρευτη πηγή δύναμης για τους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται τη συριακή αυτή πόλη, στα σύνορα με την Τουρκία, από το Ισλαμικό Κράτος.

Το βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούν γυναίκες μαχητές, ξεκινά με τον «Αντώνη», ενώ ακολουθεί το «Ποιος δεν μιλά για τη λαμπρή».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Αντώνης» λαμβάνει παγκόσμια… εμψυχωτική διάσταση. Το 2001, όταν οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατέλαβαν την Καμπούλ διώχνοντας τους Ταλιμπάν, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν τούς υποδέχθηκαν τραγουδώντας μία αυτοσχέδια «εκτέλεση» του συγκεκριμένου τραγουδιού.

Ο «Αντώνης» περιλαμβάνεται στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν», ενώ το «Ποιος δεν μιλά για τη λαμπρή» στο «Ένας Όμηρος». Και τα δύο κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν στο soundtrack της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», παραγωγής 1969, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η ταινία μάλιστα, όχι μόνο είχε αποσπάσει σπουδαίες διακρίσεις, αλλά η μουσική του Θεοδωράκη είχε κερδίσει BAFTA στην αντίστοιχη κατηγορία…

Διαβάστε ακόμα:

Κομπάνι: Υποχωρεί το Ισλαμικό Κράτος

ΗΠΑ: Άγνοια για τις αεροπορικές επιχειρήσεις των τζιχαντιστών

Φιλιππίνες: Οι ισλαμιστές απελευθέρωσαν τους δύο Γερμανούς ομήρους