ΚΟΣΜΟΣ

Μαυροβούνιο: Συνελήφθη ο μεγαλύτερος βαρώνος ναρκωτικών στα Βαλκάνια

Μαυροβούνιο: Συνελήφθη ο μεγαλύτερος βαρώνος ναρκωτικών στα Βαλκάνια

Στην Αυστρία, ύστερα από εντατική πολυετή συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών του Μαυροβουνίου και των αστυνομικών υπηρεσιών πολλών χωρών, συνελήφθη ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος των Αρχών του Μαυροβουνίου, Σαφέτ Κάλιτς.

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου επιβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Σαφέτ Κάλιτς, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από πώληση ναρκωτικών, συνελήφθη στο εξωτερικό με διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το 2011, μετά από αίτημα των Αρχών του Μαυροβουνίου και της Interpol.

Ο Κάλιτς θεωρείται ύποπτος για ξέπλυμα παράνομων χρηματικών ποσών, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που απέκτησε από την πώληση ναρκωτικών ως αρχηγός της αποκαλούμενης «μαφίας του Ρόζαγιε».

Ο Σαφέτ Κάλιτς, φερόμενος ως ένας από τους μεγαλύτερους αρχηγούς της μαφίας ναρκωτικών στα Βαλκάνια, θεωρείται ένας από τους στενούς συνεργάτες τους Ντάρκο Σάριτς, φερόμενου ως βαρώνου ναρκωτικών και ύποπτου για εμπόριο τόνων κοκαΐνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο Κάλιτς συνελήφθη σε μία ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου, επικαλούμενα αξιωματικούς της αστυνομίας, αναφέρουν ότι η σύλληψή του έγινε στην Αυστρία.

«Ο Κάλιτς είναι ύποπτος ότι διηύθυνε μεγάλο σύστημα ξεπλύματος χρήματος από το 2006 έως το 2011, με τη λήψη δανείων από εμπορικές τράπεζες του Μαυροβουνίου και την αποπληρωμή με παράνομο χρήμα, προσπαθώντας να δημιουργήσει την εντύπωση νόμιμης προέλευσης των χρημάτων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Κάλιτς έφυγε από το Μαυροβούνιο τον Ιούλιο του 2011 και πιστεύεται ότι κρυβόταν στην Τουρκία. Η σύζυγός του Αμίνα και ο αδερφός του, Μερσουντίν συνελήφθησαν αργότερα στα σπίτια τους στην πόλη Ρόζαγιε.

Η δίκη του Κάλιτς και των μελών της οικογένειάς του για ξέπλυμα παράνομου χρήματος ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μπιέλο Πόλιε, ενώ η έκδοση της απόφασης αναμένεται σύντομα.

Κατά την ολοκλήρωση της δίκης, η εισαγγελία είπε ότι ο Κάλιτς και η ομάδα του είναι ένοχοι για τα αδικήματα που τους προσάπτονται, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε ότι το κατηγορητήριο είναι κατασκευασμένο και ότι δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα αποκτήθηκαν με παράνομες δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι με απόφαση των δικαστικών Αρχών του Μαυροβουνίου κατασχέθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Κάλιτς και των συνεργατών του, ύψους 22 εκ. ευρώ το 2012.

Τον Κάλιτς είχε ταυτοτοποιήσει το 2003 η σερβική αστυνομία ως έναν από τους αρχηγούς της μαφίας των ναρκωτικών στην πρώην ένωση Σερβίας – Μαυροβουνίου.

Φέρεται να είχε διασυνδέσεις με την εγκληματική οργάνωση «μαφία του Ζέμουν», η οποία ευθύνεται για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς το 2003.

Σε βίντεο από τον γάμο του, που αναρτήθηκε στο ΥouTube τον Μάιο του 2010, εμφανίζονται ως καλεσμένοι μέλη της βαλκανικής αδελφότητας του εγκλήματος, καθώς επίσης και αξιωματικοί από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας του Μαυροβουνίου, σύμφωνα πάντα με το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο BIRN.

Διαβάστε ακόμα:

Έμπολα: Ανάρρωσε πλήρως η Ισπανίδα νοσοκόμα

Στο έλεος δολοφονικού τυφώνα η Βρετανία: Δύο νεκροί! (vids+pics)

Έμπολα: Τα λάθη και οι παραλήψεις που «μόλυναν» την Ισπανίδα νοσοκόμα

Νέα θηριωδία των τζιχαντιστών: Λιθοβόλησαν ανδρόγυνο για μοιχεία! (vid)

Ινδία: Άγνωστος πυρπόλησε γυναίκα μέσα σε τρένο!