ΚΟΣΜΟΣ

Εικάζεται θάνατος του Καντάφι

Εικάζεται θάνατος του Καντάφι

Το θάνατο του πρώην ηγέτη της Λιβύης, συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, ανακοίνωσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης.

Ο Καντάφι φέρεται να έχασε τη ζωή του στη Σύρτη από τραύματα που υπέστη, κατά την προσπάθειά σύλληψής του από τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι δυνάμεις του Συμβουλίου συνέλαβαν και τον γιο του Μοτασίμ, ζωντανό.

Την πληροφορία δεν επιβεβαιώνει ακόμα ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή προσπαθεί να επιβεβαιώσει τη σύλληψη και το θάνατο του πρώην Λίβυου ηγέτη.

Επίσης, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, η διαδικασία αυτή πρόκειται να διαρκέσει αρκετό χρόνο.

Το μόνο που επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι μια αεροπορική επιδρομή, η οποία έπληξε την αυτοκινητοπομπή του πρώην ηγέτη. Τα οχήματα κινούνταν κοντά στη Σύρτη.

Η πηγή του Συμβουλίου, που αρχικά ανέφερε το θάνατο του Καντάφι, επανήλθε λέγοντας ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των οχημάτων, τραυματίζοντας τον πρώην ηγέτη στο κεφάλι.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ θα απευθύνει διάγγελμα στο λιβυκό λαό σύντομα.

Η φωτογραφία ενός άνδρα που φέρεται να είναι ο Μουαμάρ Καντάφι, ματωμένος, χωρίς όμως να είναι διακριτό αν είναι νεκρός ή ζωντανός, μεταδόθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη αν η φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί από κινητό τηλέφωνο, είναι αυθεντική. Στρατιωτική πηγή της νέας διοίκησης της Λιβύης επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ωστόσο, μια ιστοσελίδα προσκείμενη στο καθεστώς Καντάφι διαψεύδει τόσο τη σύλληψη όσο και το θάνατο του πρώην ηγέτη της Λιβύης.