ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ελλάδα και Τουρκία στο ίδιο τραπέζι για να βρούνε ειρήνη στη Λιβύη

Δένδιας- Τσαβούσογλου
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα συμμετάσχουν στη σύνοδο για την ειρήνη στη Λιβύη.
ΥΠΕΞ (Χάρης Ακριβιάδης)

Ακούγεται ειρωνικό κυρίως γιατί θα πραγματοποιηθεί σε αυτή τη χρονική συγκυρία όπου οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων με επιθετική διάθεση απέναντι στη χώρα  μας διαδέχονται η μια την άλλη.

Κι όμως Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να βρούνε όχι ειρήνη στο Αιγαίο αλλά στη Λιβύη.

Είναι αυτό ακριβώς που δεν ήθελε να συμβεί η Άνγκελα Μέρκελ. Όχι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Ελλάδα και Τουρκία, αλλά να μην μετατρέψουν μια διάσκεψη για την ειρηνευτική διαδικασία της Τρίπολης σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.

Έτσι, όσες φορές η Μέρκελ ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διάσκεψη του Βερολίνου, καλούσε όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Λιβύη, δηλαδή τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και άλλες, όχι όμως την Ελλάδα.

Η εξήγηση που έδινε η καγκελαρία; «Μα αν καλέσουμε και τους Έλληνες θα αρχίσουν στο τραπέζι να κατηγορούν τους Τούρκους για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και θα πάει περίπατο η όλη προσπάθεια να τερματιστεί ο εμφύλιος και οι αναταραχές για να πάμε ομαλά στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου».

Η Αθήνα δεν ήθελε να μείνει εκτός παιχνιδιού διότι η Λιβύη είναι πολύ κοντά μας, η Τουρκία έχει αναπτύξει ακριβώς απέναντι από την Κρήτη στρατιωτικές δυνάμεις και φυσικά υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο μας ενοχλεί.

Έτσι, η ελληνική πλευρά καλλιέργησε τις διπλωματικές σχέσεις με την μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης και στη λιβυκή πρωτοβουλία της Πέμπτης, η υπουργός εξωτερικών Ναιλα Ελ Μανγκους κάλεσε επισήμως και τον Δένδια και τον Τσαβούσογλου. Για την ώρα δεν είναι γνωστό αν η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ή θα εκπροσωπηθεί από κάποιον υφυπουργό.

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Δένδιας, είτε είναι παρών είτε όχι ο Τούρκος ομόλογός του, δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη και θα καταγγείλει και πάλι το τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο δεν έχει ακυρωθεί, οι συντεταγμένες έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ και καλώς ή κακώς αποτελεί ένα αγκάθι στις σχέσεις μας και με τη Λιβύη. Ο Δένδιας θα τα πει, η Τουρκία θα αντιδράσει, η Γερμανία - που θα είναι επίσης παρούσα -θα θυμώσει που αλλάζει η ατζέντα της διάσκεψης.

Αλλά είπαμε, το θέμα της διάσκεψης είναι η ειρήνη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στη Ρόδο: Μία τραγική ιστορία για τον παππού και το σατανικό σχέδιο της θείας

Η Λιβύη 10 χρόνια μετά τον θάνατο του Καντάφι - Η ιστορία του δικτάτορα, τα πλούτη και το τέλος

Καιρός - Αρναούτογλου: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα (vid)