ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ο πρέσβης επί τιμή Αλ. Μαλλιάς στο newsbomb.gr: «Προβληματική η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών»

Ο πρέσβης επί τιμή Αλ. Μαλλιάς στο newsbomb.gr: «Προβληματική η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών»

Ο πρώτος διπλωματικός αντιπρόσωπος Ελλάδος στα Σκόπια μιλά στο Newsbomb.gr - «Είναι πιθανό να επιστρέψουμε στην πολιτική Γκρούεφσκι».

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχονται οι πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία με τον διεθνή παράγοντα, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και η ηγεσία του ΝΑΤΟ να εμφανίζεται πολύ ανήσυχη.

Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr, εκτιμά ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι προβληματική ενώ είναι πιθανή η επιστροφή της εθνικιστικής και επικίνδυνης πολιτικής που ακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός Νικολά Γρούεφσκι το 20016 μέχρι το 2016.

Κύριε Πρέσβη, η τυχόν μη παραμονή του Ζόραν Ζάεφ στην πρωθυπουργία και η επικράτηση εθνικιστικής κυβέρνησης μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω τη συμφωνία των Πρεσπών;

Πολλά θα εξαρτηθούν από την διαμόρφωση ή την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΒΜΡΟ και συζητείται την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου. Κρίσιμη δε θα είναι η ψήφος των βουλευτών των τριών αλβανικών κομμάτων. Στην υποθετική περίπτωση που η πρόταση υπερψηφισθεί-απαιτούνται 61 ψήφοι επί συνόλου 120 βουλευτών - τότε η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές ή θα σχηματισθεί μεταβατική κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι: ακόμη και στην υποθετική σήμερα περίπτωση που το ΒΜΡΟ καταφέρει να σχηματίσει μετεκλογικά κυβέρνηση θα αποστασιοποιηθεί επιλεκτικά της πλήρους και πιστής εφαρμογής συγκεκριμένων άρθρων της Συμφωνία των Πρεσπών ,δεν θα ριψοκινδυνεύσει όμως να την καταργήσει. Θα έχουμε μία προσπάθεια επιστροφής σε ορισμένες εκφάνσεις της πολιτικής Γκρουέφσκι, χωρίς όμως τις ακραίες γελοιότητες του.

Συνοψίζοντας εκτιμώ ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας θα είναι προβληματική. Δυστυχώς όπως εγκαίρως –ήδη από τον Ιούνιο του 2018- είχαμε επισημάνει μία από τις σοβαρές ατέλειες της Συμφωνίας των Πρεσπών έγκειται στο γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει ρήτρα καταγγελίας της σε περίπτωση ατελούς εφαρμογής της. .Επιπλέον τα απορρέοντα από την Συμφωνία μέτρα θεραπείας είναι ατελή και παίρνουν πολύ χρόνο για να αποδώσουν(π.χ. καλές υπηρεσίες Γεν.Γραμματέα ΟΗΕ, Διεθνές Δικαστήριο Χάγης),εάν τελικά αποδώσουν.

Αν η νέα κυβέρνηση ζητήσει την ακύρωση της συμφωνίας και ελληνική πλευρά συμφωνήσει τότε η συμφωνία ακυρώνεται;

Στο βιβλίο μου «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία-Αυτοψία της Συμφωνίας των Πρεσπών» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ ,με πρόλογο του Ευάγγελου Βενιζέλου,είχα προτείνει την σύσταση Παρατηρητηρίου Εφαρμογής της Συμφωνίας. Ήδη επί της σημερινής κυβέρνησης στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είχαμε ικανό αριθμό ολιγωριών. Καταγράφονται και ετέθησαν υπόψη της.
Δεν θέλω να προτρέξω. Ας αναμείνουμε τις εξελίξεις.Δεν αιφνιδιαζόμαστε και ούτως ή άλλως έχουμε το πάνω χέρι. Προβλέπω ταυτόχρονα την νέα έντονη αφανή και εμφανή υπέρ του ΒΜΡΟ παρέμβαση εξωβαλκανικών παραγόντων .

Τελικά η ελληνική κυβέρνηση έπραξε σωστά που δεν έφερε προς επικύρωση στη Βουλή τα τρία συνοδευτικά μνημονία συνεργασίας;

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα καλόν είναι να έχουμε και να ενισχύουμε τους μοχλούς πολιτικής και διπλωματικής πειθούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Hooligans Κολωνού»: Διάλογοι που προκαλούν σοκ - «Ξεκινάει πόλεμος, θα τους γ...» (pics)

Κορονοϊός: «Κλειδώνουν» νέα μέτρα για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο

Εύα Μπουντούρη: Αυτό ήταν το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε