ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οι ζυμώσεις που έχουν ξεκινήσει και οι δύο υποψήφιοι από το ίδιο κόμμα

Ένα άτυπο μπρα ντε φερ έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο ανάμεσα στον υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί τον Φεβρουάριο του 2023, η πρόσφατη δήλωση του νυν προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος, έβαλε φωτιά στο σκηνικό και πυροδότησε άτυπα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Εστι παράλληλα με τον χειρισμό των διπλωματικών θεμάτων, τις απειλές του Ταγιπ Ερντογαν στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ξεκινήσει τις περιοδείες στο εσωτερικό του νησιού έχει εντατικοποιήσει τις επαφές του με τοπικούς συλλόγους , πραγματοποιεί ομιλίες με θέμα εκτός της ατζέντας των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ως πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν έδωσε το δαχτυλίδι σε κανέναν παρόλο που οι πληροφορίες στη Λευκωσία έλεγαν ότι είχε διαμηνύσει στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι τον πρώτο λόγο στις κινήσεις θα έχει ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς η δεξιά παράταξη θα δυσκολευτεί αν επιμείνουν μέχρι τέλους και οι δύο υποψήφιοι.

Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας για την ώρα δεν μιλά για τις προθέσεις του και στις επίμονες ερωτήσεις που δέχεται απαντά ότι την άνοιξη του 2022 θα ανοίξει τα χαρτιά του αν θα είναι οριστικά υποψήφιος καθώς όπως τονίζει είναι ασέβεια προς τον νυν πρόεδρο η οποιαδήποτε σχετική συζήτηση.

Του ασκείται ήδη κριτική βέβαια ότι έχει μετατρέψει τους τελευταίους μήνες το υπουργείο εξωτερικών σε κέντρο της προεκλογικής του καμπάνιας με τη σύζυγό του που είναι διευθύντρια της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ να χειρίζεται το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Του ασκείται επίσης κριτική πώς είναι δυνατόν ο υπουργός των Εξωτερικών του ΔΗΣΥ να κάνει προεκλογική καμπάνια για να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος; Αν θέλει να κατέλθει ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ λένε, οφείλει να δηλώσει ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα μέσω των εσωκομματικών διαδικασιών του κόμματος.

Η εικόνα στη Κύπρο δεν είναι ξεκάθαρη αν οι πολίτες προτιμούν ένα υποψήφιο από το κόμμα ή έναν ανεξάρτητο υποψήφιο. Στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η εκτίμηση στο πρόσωπο του Χριστοδουλίδη είναι θετική παρά τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί στο Κυπριακό, όπως σημειώνουν ξένοι αξιωματούχοι. Έχει επίσης ισχυρά ερείσματα και στην Ουάσινγκτον ενώ με τον Σεργκέι Λαβροφ έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Στην Αθήνα διατηρεί καλές σχέσεις εκ των πραγμάτων με τον Νίκο Δένδια και αυτό που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση είναι να έχει πάντα ένας πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που τα αυτονόητα θέματα, να μη γίνονται ζητούμενα. Διότι η αλήθεια είναι οι σχέσεις Μητσοτάκη Αναστασιάδη δεν ήταν ποτέ θερμές, ούτε και χωρίς διαφωνίες. Κάποιοι έλεγαν ότι ήταν απλώς τυπικές που σε ώρα σοβαρής κρίσης η ψυχρότητα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας μπορεί να μην έχει επιθυμητά αποτελέσματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παρθένα Κουτμερίδου: Η συγκίνηση για το μωρό που σώθηκε, ο φόβος και το τραγικό τέλος (vid)

Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Αυτός είναι ο διοικητής που βρέθηκε με 320.000 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο

Γονικές παροχές: Το αδιαχώρητο επικρατεί σε δήμους, εφορίες και συμβολαιογραφικά γραφεία