ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Αυτά είναι τα σημαντικότερα θέματα που χειρίστηκε η ελληνική διπλωματία to 2021

Μητσοτάκης, Δένδιας, Παναγιωτόπουλος
Μητσοτάκης, Δένδιας, Παναγιωτόπουλος
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Απολογισμός στην εξωτερική πολιτική: Ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα που χειρίστηκε η ελληνική διπλωματία to 2021

Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία είναι ίσως το σημαντικότερο επίτευγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο αν πρέπει να βάλουμε σε μια σειρά σπουδαιότητας τις υποθέσεις που χειρίστηκε η κυβέρνηση στοn χρόνο που αποχαιρετάμε σε λίγες ημέρες.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε με την αγορά τριών γαλλικών πολεμικών πλοίων και μια υποβάθμιση της συμφωνίας AUKUS η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για να διαπραγματευτεί για μια καλύτερη τιμή η Αθήνα με το Παρίσι.

Η δεύτερη σημαντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα μέσα στο 2021 ήταν με τις ΗΠΑ, την ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας. Οι Αμερικανοί με το κείμενο που υπέγραψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλινκεν, δεσμεύονται να σταθμεύουν και να αναπτύσσουν δυνάμεις τους στο ελληνικό έδαφος, για τουλάχιστον την επόμενη πενταετία και πιθανότατα για πολύ μακρύτερο χρονικό διάστημα.

Αν μία χώρα σχεδιάζει το απονενοημένο διάβημα", όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο υπουργός εξωτερικών να μας επιτεθεί, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα μας.

Η πενταετής συμφωνία σημαίνει ότι δεσμεύεται τόσο η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση όσο και η επόμενη, ανεξαρτήτως της προσέγγισης που αυτή θα έχει στην εξωτερική πολιτική. Άρα παρέχει ένα πλαίσιο σταθερότητας, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ελλάδα.

Η εντατικοποίηση των επαφών με χώρες του Αραβικού κόλπου ήταν στόχος όλη τη χρονιά που πέρασε για την εξωτερική πολιτική, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, με την Αιγυπτο αλλά και το Καταρ Ο ιδιος ο πρωθυπουργος επισκεφθηκε και το Ριάντ, και το Άμπου Ντάμπι, πρωτοβουλίες που αποδείχτηκαν σωστές λόγω των εξελίξεων που ακολούθησαν με την Τουρκία και τη στροφή του Ερντογάν προς τα Εμιράτα, το Καιρο.

Ασφαλώς από τον απολογισμό της εξωτερικής πολιτικής δεν θα μπορούσε να λείπει η ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία που δεν είχε την ένταση του 2020 και χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να διατηρηθούν ανοιχτοί και ουσιαστικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Υπήρξε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, διερευνητικές συνομιλίες, τηλεφωνικές επαφές ανάμεσα στους δύο υπουργούς εξωτερικών, αλλά και πολλές παραβιάσεις, υπερπτήσεις, προκλητικές δηλώσεις.

Το 2021 σήμανε το τέλος εποχής και για την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που επηρέασε καταλυτικά πολλές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Το αν το 2021 έχει τελικά θετικό ή αρνητικό πρόσημο, θα το δείξει μάνο το μέλλον, διότι όλοι οι φάκελοι που χειρίστηκε το υπουργείο εξωτερικών, παραμένουν ανοιχτοί...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΥΠ πήρε νέο «υπερ-κοριό» – Δεν «ακούει» διαδικτυακές εφαρμογές

Τραγωδία στο ναυάγιο με μετανάστες στην Πάρο: 16 οι νεκροί – Ανάμεσά τους βρέφος και πατέρας με κόρη

Σάλος με ανάρτηση από τον Ηλία Μόσιαλο για τις μάσκες: Οργισμένη ανακοίνωση από Ιερά Σύνοδο