ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τι κρύβει η κόντρα Αμερικανού - Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα

Τι κρύβει η κόντρα Αμερικανού - Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα
Τι συμβαίνει με την κόντρα αμερικανικής και ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα;

«Ψυχροπολεμικό» κλίμα στην ελληνική πρωτεύουσα - Όλο το παρασκήνιο.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο 3ο συνέδριο θρησκευτικής διπλωματίας που διοργάνωσε το περιοδικό Foreign Affairs σε συνεργασία με το Υπ. Εξωτερικών, δήλωσε ότι «η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία διέλυσε τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Ουκρανία», ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Αθήνα όπου τον ενημέρωσε και για την επίσκεψη του Παναγιώτατου στο Κίεβο.

Στην συνέχεια ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέβασε ένα tweet, όπου έλεγε κατά λέξη:
«Υποστηρίζουμε τον ηγετικό ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και της κυριαρχίας της».

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την οργή της ρωσικής πρεσβείας που σχολίασε ότι: «Η αγραμματοσύνη στα της Ορθοδοξίας, η άγνοια των κανόνων της, η εργαλειοποίηση της θρησκείας, η παραπληροφόρηση… Όλα αυτά δεν είναι συμβατά ούτε με την πίστη, ούτε με την ηθική, ούτε με τη διπλωματία».

Η βασική αιτία της αντιπαράθεσης είναι όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία και όπου το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας έχει λάβει και διπλωματικές διαστάσεις.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που επί ελληνικού εδάφους οι δυο πρέσβεις ανταλλάσσουν πυρά. Άλλωστε έχει καταγραφεί η ενόχληση της Μόσχας λόγω της επένδυσης των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη μετά τη ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας.

Ο πρέσβης της Ρωσίας έχει κάνει λόγο για αντίμετρα εξαιτίας της ανάπτυξης των νατοϊκών δυνάμεων πιο κοντά στο ρωσικό έδαφος. Ο πρέσβης των ΗΠΑ έχει δηλώσει επίσης στο παρελθόν ότι «σε μια κλιμάκωση Ελλάδας - Τουρκίας, νικητής θα είναι η Ρωσία».

«Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία. Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί», ήταν η οργισμένη απάντηση της Ρωσίας τότε στον Αμερικανό πρέσβη.

Πάντως η τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ αφορούσε τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη καθώς η Μόσχα διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ενώ το μέλλον θα δείξει αν η ρωσική πρεσβεία θα συνεχίσει να ρίχνει τα πυρά της και στον επόμενο Αμερικανό πρέσβη Τζωρτζ Τσούνη, ο οποίος πέρασε από ακρόαση από τη Αμερικανική Γερουσία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Στην «κατάψυξη» η χώρα με πολικές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό - Πού θα χιονίσει

Τζόκοβιτς: Κορυφώνεται το θρίλερ για τη συμμετοχή στο Australian Open – Αναβλήθηκε η κλήρωση

Αντώνης Κανάκης: Άγριος καυγάς με τον παρουσιαστή σε μπαρ της Θεσσαλονίκης

Survivor: Το σέξι ατύχημα της Ευρυδίκης – Φόρεσε δανεικό μαγιό στο αγώνισμα (vid)