ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Πρέσβης Ουκρανίας στο Νewsbomb.gr: «Περιμένουμε αποδείξεις από τη Ρωσία ότι θέλει την αποκλιμάκωση»

Πρέσβης Ουκρανίας στο Νewsbomb.gr: «Περιμένουμε αποδείξεις από τη Ρωσία ότι θέλει την αποκλιμάκωση»
«Δεν πιστεύουμε τις δηλώσεις των Ρώσων πια» δηλώνει στην Αλεξία Τασούλη

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση μίλησε στο Νewsbomb.gr o πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Σέργκι Σουτένκο 

Αποδείξεις ζητά ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα προκειμένου να πιστέψει ότι η Ρωσία θέλει πράγματι την αποκλιμάκωση και ότι η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα δεν είναι προσχηματική.

Συναντήσαμε τον Σέργκι Σουτένκο στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Φιλοθέη όπου επικρατεί ηρεμία στο εσωτερικό της, μια ηρεμία που δεν συνάδει με την ένταση στην οποία βρίσκεται η χώρα του.

«Δεν πιστεύουμε στις δηλώσεις των Ρώσων πια», μας λέει. «Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι αποδείξεις για απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων. Η Ρωσία φημίζεται για τους εκβιασμούς της και τα "βρώμικα" παιχνίδια».

Σε ό,τι αφορά το επεισόδιο που είχε ως αποτελέσμα τον θάνατο ενός ομογενούς, ο πρέσβης της Ουκρανίας λέει ότι ήταν ένα έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου.

«Έγινε ένας καβγάς σε μια καφετέρια, ενεπλάκησαν και κάποιοι Ελληνικής καταγωγής. Δεν υπήρχε κανένα εθνικός ή πολιτικός λόγος σε αυτό».

Θετικά αντιμετωπίζει ο Ουκρανός πρέσβης την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα και την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Περιμένουμε ότι και ο κ.Δένδιας θα ακολουθήσει τη στάση της Δύσης, άλλωστε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν πρόσφατα στην Ουκρανία και γνωρίζει την κατάσταση»

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτησή του για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία, καθώς η Αγκυρα προμηθεύει με drones το Κίεβο και αυτή η συνεργασία έχει ενοχλήσει την Ευρωπαική Ένωση.

Ο κ. Σουτένκο εξηγεί γιατί:

«Η στρατηγική σχέση με την Τουρκία δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδας. Θυμάστε το 2014; 'Οταν άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, ο στρατός ήταν πολύ αδύναμος, χωρίς εξοπλισμό και απροετοίμαστος. Ζητήσαμε από όλους τους φίλους μας να μας βοηθήσουν. Η Τουρκία ήταν μια από τις χώρες που μας παρείχαν μια πραγματική ουσιαστική βοήθεια έτσι ώστε να ενισχύσουμε την αντίστασή μας και την αμυντική μας βιομηχανία. Εκτιμούμε λοιπόν αυτή τη βοήθεια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διάβημα της Αθήνας στο Κίεβο για τη δολοφονία ενός ομογενούς και τον τραυματισμό ακόμα δύο