ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι στη Μεσόγειο λόγω της ενεργειακής κρίσης

Φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι στη Μεσόγειο λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ερώτημα είναι κατά πόσο αντιδράσεις είτε από τη Λιβύη είτε από την Τουρκία θα επιβραδύνουν τους ελληνικούς σχεδιασμούς
AP Photo

Oι κινήσεις Τουρκίας και Λιβύης στην Μεσόγειο και ειδικότερα νότια της Κρήτης

Η κρίση στην ενέργεια έχει και μεγάλη διπλωματική διάσταση που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ένα ακόμη θερμό καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ημέρες μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία και στη συνέχεια η απόφαση της Μόσχας να πληρώνεται σε ρούβλια και όχι σε ευρώ ή δολάρια, ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε ανακοινώσεις με βάση αισιόδοξες -όπως είπε ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Ανακοίνωσε λοιπόν την επιτάχυνση των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου που είναι πιθανό να διαθέτει η χώρα μας σε σημαντικές ποσότητες στον ηπειρωτικό και θαλάσσιο χώρο, σε Ήπειρο αλλά και σε Ιόνιο και Κρήτη.

Δύο από αυτές τις περιοχές, στα νότια της Κρήτης, εμπίπτουν στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τουρκικές πηγές εκτιμούν ότι στις έρευνες αυτές θα δημιουργηθούν προσκόμματα που δεν θα τα προκαλέσει η Άγκυρα αλλά η Λιβύη, χώρα με την οποία η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει αποκλειστική οικονομική ζώνη ενώ έχει θαλάσσια σύνορα.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές αφού δεν υπάρχει συμφωνία με τη Λιβύη για την υφαλοκρηπίδα της Γαύδου.

Εκτιμούν επίσης ότι η ελληνική πλευρά εκμεταλλεύεται την εσωτερική πολιτική αστάθεια στη Λιβύη για να προχωρήσει τις σεισμικές έρευνες.

Τουρκικές πηγές πιστεύουν ότι ο αγωγός East med είναι νεκρός όχι μόνο γιατί δεν τον ήθελαν οι Αμερικανοί αλλά και γιατί σχεδιάστηκε από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα για να αποκλειστεί η Τουρκία από το έργο. Σε αυτή τη συγκυρία ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μαζί με τον υπουργό ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σχεδιάζουν να πάνε στο Ισραήλ καθώς μεθοδεύουν την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, με την Άγκυρα να θεωρεί ότι ένας αγωγός Τουρκίας - Ισραήλ θα γίνει αν δώσουν το πράσινο φως οι εταιρείες.

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση απαντά ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 ενώ μπορεί οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις να γίνουν πριν το τέλος του επόμενου χρόνου.

Ερώτημα είναι κατά πόσο αντιδράσεις είτε από τη Λιβύη είτε από την Τουρκία θα επιβραδύνουν τους ελληνικούς σχεδιασμούς.

Διαβάστε επίσης:

ΕΔΕΥ: Επαφές με τους επενδυτές για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες