ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί στέλνει επιστολή στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ η Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP Photo/Vahid Salemi

Επιστολή στον ΟΗΕ προανήγγειλε ότι θα στείλει η Τουρκία προκειμένου όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να καταγγείλει την Ελλάδα για τη στάση της απέναντι στην Αγκυρα. 

Ειδικότερα η τουρκική διπλωματία ετοιμάζεται να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα ότι η Αγκυρα παραβιάζει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας ως απάντηση στις δήθεν παραβιάσεις των Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Έχει ενδιαφέρον όμως ότι την επιστολή αυτή δεν σκοπεύουν να τη στείλουν μόνο στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες αλλά και στα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Δηλαδή στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στον Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και τη Ρωσία. Το γεγονός ότι προτάσσει τη διπλωματική αυτή κίνηση σημαίνει ότι στηρίζεται πολύ στη Ρωσία με την οποία έχει καταφέρει και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία να αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση ευελπιστώντας φυσικά σε πολιτικά ανταλλάγματα.

Η συνάντηση στην Τεχεράνη ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Ιραν, έδειξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να συνδιαλέγεται ισότιμα με παίκτες που καλώς ή κακώς επηρεάζουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα στο εσωτερικό του, με τον πληθωρισμό στην τουρκική οικονομία να τρέχει με ετήσιο ρυθμό 80%, με τη λίρα να έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας της έναντι του δολαρίου σε ενάμιση χρόνο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών απειλητικά ελλειμματικό, ο κίνδυνος μιας ταπεινωτικής προσφυγής στο ΔΝΤ σε προεκλογική χρονιά είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Για αυτό και θέλει να ενδυναμώσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία όχι μόνο γιατί τη χρειάζεται ως σύμμαχος σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα αλλά διότι έχει ανάγκη να σηκώσει το πολιτικό του κύρος στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας του.

Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ αλλά και η μεγαλειώδης υποδοχή που επεφύλαξε στον πρίγκιπα – διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον οποίο μέχρι πρότινος κατηγορούσε ως ηθικό αυτουργό της φρικτής δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ένας άλλος λόγος που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε γνωστό ότι η επιστολή που αφορά αιτιάσεις κατά της Ελλάδας θα πάει στα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είναι μόνιμο μέλος η Γερμανία με την την οποία πρόσφατα μέσως της γερμανίδας υπουργού εξωτερικών πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Αθήνας.

Οι φράσεις μάλιστα του Τούρκου αξιωματούχου ότι «όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει» και ότι «τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά» δεν πέρασαν απαρατήρητες από διεθνείς αναλυτές οι οποίοι ωστόσο είναι επιφυλακτικοί ότι θα περάσουν κρίση οι γερμανοτουρκικές σχέσεις. Τα συμβόλαια με τη διμερή τους συνεργασία είναι πολύ ισχυρά και στη Γερμανια ζουν πολλοί Τούρκοι πολίτες, δηλαδή ψηφοφόροι.

Σε όλα αυτά η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της και πορεύεται κτίζοντας τις συμμαχίες της. Αναμένει την επιστολή που θα σταλεί από την Τουρκία και αν και εφόσον ειπωθεί κάτι καινούργιο στην επιχειρηματολογία τους θα απαντήσει ανάλογα. Όσο για την ενόχληση Τσαβούσογλου σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Μπερμπογκ, ήταν αναμενόμενη.

Σχετικές ειδήσεις