ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι δυνάμεις ασφαλείας παρενόχλησαν και σκότωσαν έφηβη διαδηλώτρια - Απόρρητο έγγραφο

Η Νίκα Σακαράμι
Η Νίκα Σακαράμι

Απόρρητο έγγραφο που φέρνει στο φως το BBC αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν παρενόχλησαν και σκότωσαν έφηβη διαδηλώτρια. Ο θάνατος της Νίκα Σακαράμι το 2022 είχε συγκλονίσει τη χώρα, λίγο μετά τη δολοφονία της Μάχσα Αμίνι που έγινε σύμβολο για τις γυναίκες

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η αποκάλυψη οτι μία Ιρανή έφηβη δέχθηκε σεξουαλική επίθεση και δολοφονήθηκε από τρεις άνδρες που εργάζονταν για τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε και το οποίο φέρεται να είχαν γράψει οι ίδιες,

Χαρτογραφεί τι συνέβη στη 16χρονη Nίκα Σακαράμι που εξαφανίστηκε από μια αντικαθεστωτική διαμαρτυρία το 2022. Το σώμα της βρέθηκε εννέα μέρες αργότερα. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι αυτοκτόνησε. Το BBC υπέβαλλε τους ισχυρισμούς της έκθεσης στην κυβέρνηση του Ιράν και στους Φρουρούς της Επανάστασης, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκαν.

Με την επισήμανση «Απόλυτα εμπιστευτική», η έκθεση συνοψίζει μια ακρόαση για την υπόθεση της Νίκα που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) - τη δύναμη ασφαλείας που υπερασπίζεται το ισλαμικό κατεστημένο της χώρας. Περιλαμβάνει αυτά που λέει ότι είναι τα ονόματα των δολοφόνων της και των ανώτερων διοικητών που προσπάθησαν να κρύψουν την αλήθεια.

Περιέχει ανησυχητικές λεπτομέρειες γεγονότων που συνέβησαν στο πίσω μέρος ενός κρυφού βαν στο οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας κρατούσαν την έφηβη. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ένας από τους άνδρες την ενόχλησε ενώ εκείνος καθόταν πάνω της
  • Παρά το γεγονός ότι ήταν δεμένη με χειροπέδες και σε περιορισμό, αντιστάθηκε κλωτσώντας και βρίζοντας
  • Μια παραδοχή ότι αυτό ώθησε τους άνδρες να την χτυπήσουν με ρόπαλα

Υπάρχουν πολλά πλαστά ιρανικά επίσημα έγγραφα σε κυκλοφορία, έτσι το BBC πέρασε μήνες ελέγχοντας κάθε λεπτομέρεια διασταυρώνοντας πολλές πηγές. Οι εκτενείς έρευνές δείχνουν ότι τα χαρτιά που απέκτησε, καταγράφουν τις τελευταίες κινήσεις της εφήβου.

Η εξαφάνιση και ο θάνατος της Νίκα Σακαράμι αναφέρθηκαν ευρέως και η φωτογραφία της έγινε συνώνυμη με τον αγώνα των γυναικών στο Ιράν για μεγαλύτερες ελευθερίες. Καθώς οι διαδηλώσεις στους δρόμους εξαπλώνονταν σε όλο το Ιράν το φθινόπωρο του 2022, εξαγριωμένα πλήθη φώναζαν το όνομά της, διαμαρτυρόμενα για τους αυστηρούς κανόνες της χώρας απέναντι στην υποχρεωτική μαντήλα [χιτζάμπ].

Το κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» είχε πυροδοτηθεί λίγες μέρες νωρίτερα από τον θάνατο μιας 22χρονης γυναίκας, της Mάχσα Αμίνι. Πέθανε από τραύματα που υπέστη κατά την κράτηση της από την αστυνομία, σύμφωνα με μια διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ, αφού κατηγορήθηκε ότι δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Στην περίπτωση της Νίκα, η οικογένειά της βρήκε το σώμα της σε νεκροτομείο περισσότερο από μία εβδομάδα αφότου εξαφανίστηκε σε μια διαμαρτυρία. Ωστόσο, οι αρχές του Ιράν αρνήθηκαν ότι ο θάνατος της συνδέεται με τη διαδήλωση και, αφού διεξήγαγαν τη δική τους έρευνα, είπαν ότι αυτοκτόνησε.

Λίγο πριν εξαφανιστεί, η Nίκα μαγνητοσκοπήθηκε το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου κοντά στο πάρκο Laleh στο κέντρο της Τεχεράνης, να στέκεται σε έναν σκουπιδοτενεκέ βάζοντας φωτιά σε χιτζάμπ. Άλλοι γύρω της φώναζαν «θάνατος στον δικτάτορα» - αναφερόμενοι στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Αυτό που δεν μπορούσε να γνωρίζει εκείνη τη στιγμή είναι ότι την παρακολουθούσαν, όπως ξεκαθαρίζει η απόρρητη έκθεση.

Απευθυνόμενο στον γενικό διοικητή του IRGC, το έγγραφο λέει ότι βασίζεται σε εκτενείς συνομιλίες με τις ομάδες που αστυνόμευαν αυτή τη διαμαρτυρία. Τη διαδήλωση παρακολουθούσαν πολλές μυστικές μονάδες ασφαλείας, αναφέρει το έγγραφο. Λέει ότι μία από αυτές - η ομάδα 12 - υποπτευόταν την έφηβη «για ηγεσία, λόγω της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της και των επαναλαμβανόμενων κλήσεων με το κινητό της τηλέφωνο»

Η ομάδα έστειλε έναν από τους πράκτορες της μέσα στο πλήθος, υποδυόμενο έναν διαδηλωτή, για να επιβεβαιώσει ότι η Νίκα ήταν πράγματι από τις αρχηγούς της διαδήλωσης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάλεσε την ομάδα του να τη συλλάβει. Εκείνη όμως τράπηκε σε φυγή.

Η θεία της είχε πει προηγουμένως στο BBC Persian ότι η Νίκα τηλεφώνησε σε μια φίλη της εκείνη τη νύχτα για να πει ότι την κυνηγούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Η «οδύσσεια» της Νίκα

Σχεδόν μια ώρα πέρασε πριν την εντοπίσουν ξανά, λέει το ρεπορτάζ, όταν συνελήφθη και την έβαλαν στο όχημα της ομάδας - ένα φορτηγό ψυγείο χωρίς σήμα. Η Νίκα ήταν στο πίσω μέρος με τρία μέλη της Ομάδας 12 - τον Arash Kalhor, τον Sadegh Monjazy και τον Behrooz Sadeghy. Ο αρχηγός της ομάδας τους, ο Morteza Jalil ήταν μπροστά με τον οδηγό.

Στη συνέχεια, η ομάδα προσπάθησε να βρει κάπου να την πάει, λέει η έκθεση. Δοκίμασαν ένα προσωρινό αστυνομικό στρατόπεδο κοντά, αλλά τους απέτρεψαν επειδή ήταν γεμάτο. Έτσι συνέχισαν για ένα κέντρο κράτησης, σε απόσταση 35 λεπτών με το αυτοκίνητο. Ο διοικητής συμφώνησε αρχικά να δεχτεί την κοπέλα. Αλλά μετά άλλαξε γνώμη.

«Η κατηγορούμενη [Νίκα] έβριζε και τραγουδούσε συνεχώς», είπε στους ανακριτές για την αναφορά. «Εκείνη την ώρα, υπήρχαν άλλες 14 γυναίκες κρατούμενες στο σταθμό και η αντίληψή μου ήταν ότι μπορούσε να ταράξει τις υπόλοιπες. «Ανησυχούσα ότι θα προκαλούσε ταραχή».

Ο Morteza Jalil επικοινώνησε για άλλη μια φορά με το αρχηγείο του IRGC για συμβουλές, λέει η έκθεση, και του είπαν να κατευθυνθεί στη διαβόητη φυλακή Evin της Τεχεράνης. Καθ' οδόν, είπε ότι άρχισε να ακούει θορύβους συντριβής πίσω του που προέρχονταν από το σκοτεινό πίσω χώρο του βαν. Ξέρουμε τι άκουγε, από τη μαρτυρία που περιγράφεται στο έγγραφο από τους άνδρες που φρουρούσαν την κοπέλα πίσω.

Ο Arash Kalhor έδωσε περαιτέρω ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Λέει ότι άνοιξε για λίγο τον φακό του τηλεφώνου του και είδε τον Sadegh Monjazy «να [έχει] βάλει το χέρι του μέσα στο παντελόνι της». Μετά από αυτό είπε ότι έχασαν τον έλεγχο.

Ωστόσο, ο Sadegh Monjazy αντέκρουσε τη δήλωση του Arash Kalhor, η οποία, όπως είπε, υποκινήθηκε από επαγγελματική ζήλια. Αρνήθηκε ότι έβαλε το χέρι του στο παντελόνι της - αλλά είπε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί ότι «είχε διεγερθεί» ενώ καθόταν πάνω της και άγγιζε τους γλουτούς της κοπέλας.

Το φρικτό τέλος της Νίκα Σακαράμι

Είπε ότι αυτό προκάλεσε τη Νίκα - παρά το γεγονός ότι τα χέρια της ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη της - να τον γρατσουνίσει και να τρανταχτεί με αποτέλεσμα να πέσει. «Με κλώτσησε στο πρόσωπο, οπότε έπρεπε να υπερασπιστώ τον εαυτό μου». Από την καμπίνα του βαν, ο Jalil διέταξε τον οδηγό να κάνει άκρη. Άνοιξε την πίσω πόρτα για να ανακαλύψει το άψυχο σώμα της Νίκα. Είπε ότι καθάρισε το αίμα από το πρόσωπο και το κεφάλι της - «τα οποία δεν ήταν σε καλή κατάσταση».

Αυτό απηχεί την κατάσταση στην οποία η μητέρα της Νίκα λέει ότι βρήκε τελικά την κόρη της στο νεκροτομείο και το πιστοποιητικό θανάτου της που έλαβε το BBC Persian τον Οκτώβριο του 2022 - το οποίο αναφέρει ότι σκοτώθηκε από «πολλαπλούς τραυματισμούς που προκλήθηκαν από χτυπήματα με σκληρό αντικείμενο».

Ο αρχηγός της ομάδας Morteza Jalil παραδέχτηκε ότι δεν προσπάθησε να μάθει τι είχε συμβεί. «Σκεφτόμουν μόνο πώς να τη μεταφέρω και δεν έκανα ερωτήσεις σε κανέναν. Ρώτησα μόνο: "Αναπνέει;" Νομίζω ότι ήταν ο Behrooz Sadeghy που απάντησε «όχι, είναι νεκρή».

Με ένα φόνο στα χέρια του, ο Jalil κάλεσε το Αρχηγείο του IRGC για τρίτη φορά. Με αυτή την ευκαιρία, μίλησε με έναν ανώτερο αξιωματικό, με την κωδική ονομασία «Naeem 16». «Είχαμε ήδη θανάτους στους σταθμούς μας και δεν ήθελα ο αριθμός να φτάσει τους 20», είπε εκείνος σύμφωνα με την έρευνα. «Το να τη φέρεις στη βάση δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα».

«Πέταξέ την στο δρόμο...»

Είπε στον Jalil απλώς «να την πετάξει στο δρόμο». Είπε ότι άφησαν το σώμα της σε έναν ήσυχο δρόμο κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Γιαντεγκάρ-ε-Εμάμ της Τεχεράνης. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια σεξουαλική επίθεση προκάλεσε τον καυγά στο πίσω διαμέρισμα του φορτηγού και ότι χτυπήματα από την Ομάδα 12 είχαν προκαλέσει το θάνατό της.

«Χρησιμοποιήθηκαν τρία ρόπαλα και τρία Taser. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιο από τα χτυπήματα ήταν το μοιραίο», λέει. Η έκθεση έρχεται σε αντίθεση με την αφήγηση της κυβέρνησης για το τι συνέβη στη Νίκα. Σχεδόν ένα μήνα μετά την κηδεία της, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας, σύμφωνα με την οποία η Νίκα πήδηξε μέχρι θανάτου από ένα κτήριο.

Έδειχνε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ενός ατόμου που ισχυρίστηκε ότι η Nika έμπαινε σε μια πολυκατοικία, αλλά η μητέρα της Nίκα είπε στο BBC Persian σε μια τηλεφωνική συνέντευξη ότι δεν μπορούσε «σε καμία περίπτωση να επιβεβαιώσει ότι αυτό το άτομο είναι η κόρη της». «Όλοι ξέρουμε ότι λένε ψέματα», είπε αργότερα η Nasrin Shakarami σε ντοκιμαντέρ του BBC, συζητώντας τους ισχυρισμούς των αρχών για τους θανάτους διαδηλωτών.

Δεν τιμωρήθηκαν οι υπεύθυνοι

Το BBC κατέθεσε τους ισχυρισμούς στο IRGC και στην ιρανική κυβέρνηση. Δεν ανταποκρίθηκαν. Οι υπεύθυνοι για τον θάνατο της Νίκα δεν τιμωρήθηκαν, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε. Μια ένδειξη για το γιατί μπορεί να συνέβη αυτό μπορεί να βρεθεί στο ίδιο το έγγραφο. Όλα τα μέλη της Ομάδας 12 - που ήταν στην ακρόαση - αναφέρονται στην έκθεση και στα δεξιά των ονομάτων τους βρίσκεται η ομάδα στην οποία ανήκουν: «Χεζμπολάχ».

Αναφέρεται σε μια ιρανική παραστρατιωτική ομάδα, τη Χεζμπολάχ, που δεν σχετίζεται με την ομώνυμη ομάδα του Λιβάνου. Τα μέλη του χρησιμοποιούνται από το IRGC, αλλά μερικές φορές λειτουργούν εκτός της δικαιοδοσίας του, όπως φαίνεται να αναγνωρίζει η έκθεση.

Τουλάχιστον 551 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια του κινήματος «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία« του Ιράν, οι περισσότεροι από πυροβολισμούς, σύμφωνα με τη διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ.

Οι διαδηλώσεις υποχώρησαν μετά από λίγους μήνες λόγω της αιματηρής καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ακολούθησε ηρεμία στη δραστηριότητα της αστυνομίας ηθικής του Ιράν, αλλά μια νέα καταστολή των παραβιάσεων του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας ξεκίνησε στις αρχές του μήνα.

BBC