ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η επόμενη ημέρα μετά το επεισόδιο στη Λιβύη - Ο ρόλος των Αιγύπτιων

Η επόμενη ημέρα μετά το επεισόδιο στη Λιβύη - Ο ρόλος των Αιγύπτιων
YΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για την επόμενη ημέρα του διπλωματικού επεισοδίου στη Λιβύη. Πώς θα κινηθεί η Ελλάδα και τι στάση τηρεί η Αίγυπτος.

Γαλλία και Αίγυπτος στηρίζουν την κινήσεις της Ελλάδας στη Λιβύη 24 ώρες μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Τρίπολη, με το εκβιαστικό αίτημα της υπουργού εξωτερικών της χώρας να συναντήσει τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Tην Τρίτη, μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στο Κάιρο μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο καθώς ό,τι συνέβη στη Λιβύη ήταν υπό την καθοδήγηση των Αιγύπτιων, τους οποίους υπολογίζουμε πολύ στη παρούσα συγκυρία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Μπορεί η κορύφωση του διπλωματικού επεισοδίου να σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Τρίπολη, όμως, το θέμα είχε ξεκινήσει από την Τετάρτη το απόγευμα. Διότι στην επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, με τον Νίκο Δένδια ο υπουργός Εξωτερικών αποδέχτηκε την παράκλησή του να έρθει στην Τρίπολη για να τον στηρίξει - υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συναντήσει κανέναν από την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η αλήθεια είναι ότι στο υπουργείο Εξωτερικών περίμεναν κάποια κίνηση από την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νειλά Μανγκούς. Περίμεναν ότι θα ερχόταν στο προεδρικό μέγαρο για να εκβιάσει μια χειραψία με τον Νίκο Δένδια. Σε αυτό το σενάριο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε σκεφτεί ότι θα προφασιζόταν μια δικαιολογία για να μην γίνει η χειραψία και θα αναχωρούσε αμέσως από το προεδρικό μέγαρο. Δεν περίμενε, όμως, ότι η Μανγκούς θα εμφανιζόταν στο αεροδρόμιο, και εκείνη ευφυώς από την πλευρά της δεν περίμενε στη πίστα του αεροδρομίου αλλά μέσα στην αίθουσα VIP και θα εμφανιζόταν εάν και εφόσον ο Δένδιας κατέβαινε από το αεροπλάνο. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παρέμενε ατάραχος μέσα στη καμπίνα χωρίς στιγμή να σηκωθεί από τη θέση του. Όταν ενημερώθηκε ότι η Μανγκούς δεν είχε πρόθεση να αναχωρήσει, έδωσε εντολή στον πιλότο του κυβερνητικού να φύγουμε για τη Βεγγάζη. Ο πιλότος, όμως, στη συνέχεια τον ενημέρωσε ότι η Τρίπολη δεν έδινε άδεια πτήσης με προορισμό τη Βεγγάζη.

Χρειάστηκε να ειπωθεί, λοιπόν, ένα διπλωματικό ψέμα. Οι πιλότοι ενημέρωσαν ότι θα επιστρέψουμε στην Αθήνα ώστε να δώσουν άδεια απογείωσης. Την ώρα, όμως, της απογείωσης και ενώ τροχοδρομούσε το αεροσκάφος και έπαιρνε ταχύτητα για να σηκωθεί, ξαφνικά κόβει ταχύτητα και η διαδικασία απογείωσης σταματά. Μια ένδειξη ότι υπάρχει καπνός στον κινητήρα ανάγκασε τους πιλότους να μη σηκώσουν το αεροσκάφος. Όλοι όσοι είμασταν στο αεροσκάφος σκεφτήκαμε ότι ίσως ήταν δάκτυλος της Μανγκούς, που θα ήταν προφανώς ενοχλημένη από την εξέλιξη. Όταν τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, το αεροσκάφος απογειώθηκε με αρχικό προορισμό την Αθήνα και όταν εισήλθε στο FIR της Βαλέττας, έκανε στροφή για Βεγγάζη.