ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Οι απειλές Ερντογάν, η Β. Κορέα και η χλιαρή αντίδραση των Αμερικανών

Οι απειλές Ερντογάν, η Β. Κορέα και η χλιαρή αντίδραση των Αμερικανών

Δεν ικανοποίησε η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις απειλές που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν για τους πυραύλους Tayfun.

Η Ελλάδα παίρνει σοβαρά τις απειλές Ερντογάν για χτύπημα στην Αθήνα με πυραύλους Tayfun. Διότι πλέον είναι πεπεισμένη ότι αυτό που λέει ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Ο πρόεδρος της Τουρκίας γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά που λέει τα ακούει η διεθνής κοινότητα.

Οι απειλές για χρήση πυραύλων δεν κινητοποιούν τους Τούρκους ψηφοφόρους στη Σαμψούντα που τον άκουσαν. Η απειλή μια χώρας με πυραύλους από έναν ξένο ηγέτη κινητοποιεί την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, το Πεκίνο, τις μυστικές υπηρεσίες παγκοσμίως. Όπως οι ξένες πρωτεύουσες κινητοποιήθηκαν όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας απείλησε με δοκιμή πυρηνικών με ανάπτυξη διηπειρωτικών πυραύλων.

Τι είπε λοιπόν ο ηγέτης της γειτονικής μας χώρας; «Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει κάνει επανάσταση στην αμυντική βιομηχανία με UAV, SİHA και Akıncı. Στο παρελθόν, ήμασταν σε πολύ διαφορετική θέση, το 20% της αμυντικής μας βιομηχανίας βασίζονταν σε εγχώρια μέσα, αλλά τώρα, από όταν ανέλαβα αυτό το πόστο, το 80% βασίζεται σε δικά μας μέσα, έχουμε φτάσει σε αυτή τη θέση. Τώρα είμαστε αυτάρκεις. Τι να το κάνουμε αν έχουμε ένα F-16, αλλά δεν έχουμε πυρομαχικά; Τώρα όμως φτιάχνουμε εμείς τα πυρομαχικά για το F-16. Το κάνουμε ειδικά για τα SİHA»

Και συμπλήρωσε απειλητικά:

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Αυτή η παραγωγή…, ε τρομάζει τους Έλληνες φυσικά. Λες Ταϊφούν και τώρα ο Έλληνας φοβάται. Λέει ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Ε, θα τη χτυπήσει φυσικά! Αν δεν καθίσεις ήσυχα, αν προσπαθείς να αγοράσεις πράγματα από την Αμερική για τα νησιά, από εδώ κι από εκεί…, ε μια χώρα όπως η Τουρκία μάλλον δεν θα κάτσει να μαζεύει αχλάδια, κάτι πρέπει να κάνει».

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή και τους ομολόγους του στο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών. Και επί ευρωπαϊκού εδάφους έκανε τον παραλληλισμό με τη Βόρεια Κορέα που απειλεί τη γειτονική της χώρα και εν τέλει όλη τη διεθνή κοινότητα.

Η απάντηση πάντως του State Department ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών αρκέστηκε να πει ότι... λυπάται για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και για άλλη μια φορά επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις: «Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο ,παρά ποτέ, μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων». Η τοποθέτηση αναμενόμενη, όμως δεν ικανοποίησε καθόλου την ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις

Ερντογάν: Οι Έλληνες φοβούνται ότι ο Tayfun θα χτυπήσει την Αθήνα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Λυπούμαστε για τις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις

Η τελευταία υποψηφιότητα του Ερντογάν: Ο «αιώνας της Τουρκίας» και τα μηνύματα