ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

«Ανοχή τέλος» το μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα

«Ανοχή τέλος» το μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα
Associated Press

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή  προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας με αφορμή  το  επεισόδιο της 5ης Ιανουαρίου, κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.

Οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας με τους Τούρκους αλιείς καταγγέλλει ο Νίκος Δένδιας ο οποίος επίσημα, ανοιχτά και γραπτώς, διεμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η ανοχή για την Τουρκία έχει πια αγγίξει τα όρια μας.

Θέτει μάλιστα και θέμα κυρώσεων, κάτι το όποιο η κυβέρνηση είχε θέσει τελευταία φορά το 2020 σε Συμβούλιο Κορυφής, ενώ την τουρκική προκλητικότητα σχεδιάζει να θέσει και στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο, όπου σχεδιάζει να ταξιδέψει για να παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-26.

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, με αφορμή το επεισόδιο της 5ης Ιανουαρίου, κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.

Ο υπουργός εξωτερικών σημειώνει στην επιστολή του, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική, δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος, το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα, προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Επιπλέον, επισημαίνεται στην επιστολή η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων.

Είναι εύκολα αντιληπτό, σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών, ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημερώθηκε για τη συνεχή επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι σχεδόν σε καθημερινή βάση εκτοξεύουν, απρόκλητα, απειλές κατά της Ελλάδας. Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την παράνομη λαθραία και άναρχη αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής.

Με αφορμή και το συγκεκριμένο επεισόδιο, ο Υπουργός Εξωτερικών τονίζει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει αυτή την πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως μη συνεργαζόμενη και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η επιστολή αυτή μπορεί να λειτουργήσει προς την πλευρά της Τουρκίας σαν ένα σημάδι, ότι η ανοχή ορισμένων πραγμάτων προσεγγίζει το τέλος της», διεμήνυσε από την Ακτή του Ελεφαντοστού και ενώ την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί με τους ομολόγους του στο τακτικό συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Ζητούμενο για τη κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια ομαλή περίοδος στα ελληνοτουρκικά όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές. Όμως κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ατύχημα ή μια προβοκάτσια από την τουρκική πλευρά. Και η Αθηνά θέλει οι εταίροι να είναι ενήμεροι, ώστε να αναλάβουν και εκείνοι τις ευθύνες τους την κρίσιμη ώρα.

Σχετικές ειδήσεις