ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη - Σεισμός στην Τουρκία: Όταν οι τραγωδίες ενώνουν...

Τέμπη
Εθνική τραγωδία στα Τέμπη
Eurokinissi

Μεγάλο ήταν το κύμα συμπαράστασης προς την Ελλάδα μόλις έγινε γνωστή η τραγωδία με το σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Η Τουρκία σε μια πρωτοφανή κίνηση διπλωματικής αβρότητας προχώρησε σε μια σειρά από κινήσεις διπλωματικής αλληλεγγύης.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως γνωστοποίησε η τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος Ερντογάν στο μήνυμα του εξέφρασε τη βαθιά λύπη του σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα μας, μετέφερε τα συλλυπητήρια του για όσους έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα και ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους τραυματίες.

Η κίνηση αυτή του τούρκου προέδρου έρχεται ως απάντηση στις συλλυπητήριες επιστολές που είχε στείλει τόσο η πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός μόλις χτύπησε ο Εγκέλαδος της γειτονική χώρα, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν ποτέ δεν ευχαρίστησε σε δηλώσεις του την ελληνική ομάδας διάσωσης που ήταν η πρώτη που έσπευσε εκεί που έγινε ο σεισμός.

Εκτός από τον Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνήσει στον Έλληνα ομόλογό του ενώ η Άγκυρα απέστειλε και συλλυπητήριο μήνυμα για τη σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. «Μάθαμε με λύπη ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν σε δυστύχημα με τρένα που έλαβε χώρα χτες το βράδυ στη γειτονική μας Ελλάδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς όσων έχασαν τις ζωές τους στο τραγικό αυτό δυστύχημα, στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση, και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες», κατέληξε η ανακοίνωση.

Δύο τραγωδίες, λοιπόν, οι σεισμοί στην Τουρκία και η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη άφησαν πίσω όλη την επιθετική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων που η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν μοιάζει παρελθόν αυτή η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Με τα σημερινά δεδομένα, και καθώς ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, δεν φαίνεται ότι στην προεκλογική του ατζέντα θα ενταχθεί η επιθετική του πολιτική στην Ελλάδα, στην οποία είχε επενδύσει στο παρελθόν προκειμένου να συσπειρώσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους.

Το διεθνές κύμα συμπαράστασης ήταν μεγάλο καθώς συλλυπητήρια μηνύματα δέχτηκε η κυβέρνηση από τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν , τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τους υπουργούς εξωτερικών μεταξύ άλλων της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Ισραήλ, της Βόρειας Μακεδονίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της Αυστρίας, της Ιορδανίας και της Ιταλίας καθώς και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο πρόεδρος της πορτογαλικής βουλής και πρώην ΥΠΕΞ Augusto Santos Silva, η Υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός A. Kurti.