ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα έφεραν διπλωματική κρίση στις ελληνοβρετανικές σχέσεις

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα έφεραν διπλωματική κρίση στις ελληνοβρετανικές σχέσεις

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα: Το παρασκήνιο και το προβληματικό παρελθόν στις διμερείς σχέσεις

Δεν έχει ξανασυμβεί διπλωματικά, πρωθυπουργός να ακυρώσει επίσημη, προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του όταν μάλιστα εκείνος έχει ήδη προσγειωθεί στη φιλοξενούσα χώρα.

Πρόκειται για ένα θεσμικό φάουλ, με το Βρετανό πρωθυπουργό να έχει προσβάλει στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη , τον ελληνικό λαό. Διότι δεν δόθηκε-επισήμως τουλάχιστον-καμία εξήγηση. Όμως οι πληροφορίες λένε ότι η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο BBC έφεραν την κρίση στις ελληνοβρετανικές σχέσεις. Άλλωστε το ίδιο το βρετανικό δίκτυο μετέδωσε την ακύρωση της συνάντησης συνδέοντας την με την επίμαχη συνέντευξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο BBC επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν»

«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Διπλωματικές πηγές μας έλεγαν ότι το βράδυ της Δευτέρας -λίγη ώρα πριν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών που είχε προγραμματιστεί εδώ και μία εβδομάδα- κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κιθ Στάρμερ, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Ιστορικά οι σχέσεις με τη Βρετανία έχουν περάσει από διάφορες διακυμάνσεις. Οι Βρετανοί είναι κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μέχρι και σήμερα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εκθέσεων και αποφάσεών του για το Κυπριακό. Και είναι πολλές φορές που η στάση της έχει επικριθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει ύποπτο ρόλο και στοχεύει στην υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Βρετανία προς τα κατεχόμενα ζήτησε ο Βρετανός Λόρδος Sharkey, “αναπληρωτής πρόεδρος” της “ομάδας φιλίας με την ‘TΔΒΚ” στο βρετανικό κοινοβούλιο, και υποστήριξε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, «στο όραμά του για λύση δύο κρατών». Μόλις πριν από 5 ημέρες και αφού ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσιν Ταταρ πραγματοποίησε συναντήσει στο Λονδίνο, ο Λόρδος Sharkey αναφέρθηκε «σε άδικες απομονώσεις που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό ‘λαό’», κατά την έκφρασή του. Κάλεσε μάλιστα τη βρετανική κυβέρνηση να βοηθήσει την τουριστική ροή επιτρέποντας απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα. Μια τοποθέτηση που έχει εκφραστεί στο παρελθόν από επίσημα βρετανικά χείλη για να ακολουθήσουν-έπειτα από πιέσεις της ελληνικής κυβέρνσης-διάψευση.

Σχετικές ειδήσεις