ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ

Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ

Πώς ακυρώθηκε η συνάντηση, η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα τρία σημεία που οδήγησαν στο «φάουλ» τον Ρίσι Σούνακ. 

Αναπάντεχη τροπή πήρε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο του Κυριάκου Μητσιτάκη. Ενώ όλα πήγαιναν βάσει προγράμματος, τελευταία στιγμή με μια κίνηση - «φάουλ» ο Ρίσι Σούνακ αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι -και δικαίως- πολύ ενοχλημένος με την απρεπή στάση του Σούνακ. Και μάλιστα δεν δίστασε να το δείξει, δηλώνοντας «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές».

Η ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Με αυτή την λιτή δήλωση απάντησε η Ντάουνινγκ Στριτ όταν ερωτήθηκε γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης.

Το παρασκήνιο της ακύρωσης

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr η ακύρωση της συνάντησης ανάμεσα στους δύο άντρες έγινε ενώ ο Κυριάκος Μητσιτάκης συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κιθ Στάρμερ, τον οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Αγγλία τον δείχνουν να προηγείται με διαφορά.

Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ μίλησε με την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα και την ενημέρωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έλαβε αυτή την απόφαση, μόλις λίγες ώρες πριν τη συνάντησή τους που είχε προγραμματιστεί εδώ και μια εβδομάδα.

Ο Ρίσι Σούνακ μάλιστα πρότεινε η συνάντηση να γίνει με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, τον Όλιβερ Ντάουντεν, ωστόσο όπως ήταν φυσικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε αυτή την εξέλιξη.

Τα τρία σημεία του «φάουλ» του Σούνακ

Ωστόσο δεν ήταν η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιθ Στάρμερ που ενόχλησε τον Σούνακ, όσο η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC και οι αναφορές του στα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα που είναι γνωστές.

Τα τρία σημεία που έκαναν τον Σούνακ να αντιδράσει ήταν τα εξής:

1. Το φόντο στο στούντιο του BBC που έδειχναν τον Παρθενώνα.

2. Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκάθαρα τόνισε: «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

3. Και τέλος το παράδειγμά του στη Μόνα Λίσα: «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».

Τώρα μένει να φανεί η επόμενη μέρα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η μίνι κρίση που δημιούργησε η απρέπεια του Ρίσι Σούνακ...

Σχετικές ειδήσεις