ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί ο Ερντογάν θέλει συμφωνία win-win με την Ελλάδα μέσα σε πέντε ώρες

Γιατί ο Ερντογάν θέλει συμφωνία win-win με την Ελλάδα μέσα σε πέντε ώρες
AP

Κλείδωσαν όλες οι λεπτομέρειες της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αν και προγραμματίζει να μείνει μόνο πέντε ώρες και να πραγματοποιηθεί επί της ουσίας ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο εξπρές, θέλει να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

«Στην Αθήνα θα πάμε με προσέγγιση kazan kazan , win-win. Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής» δήλωσε ο ίδιος. Μια δήλωση που σηκώνει πολύ κουβέντα καθώς στο πνεύμα της Τουρκίας, αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σημαίνει για τους γείτονες εφ’ όλης της ύλης διάλογο και υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.

Με το πόλεμο στη Γάζα να είναι σε πρώτη γραμμή του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και τον Ερντογάν να μην έχει πάρει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που θα ήθελε, δεν είναι τυχαίο που σε δηλώσεις του έριξε τα βέλη του και προς τους Αμερικανούς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσπαθούν να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου. Ενώ δεν μας έδωσαν F-16 παρόλο που τα πληρώσαμε, εξακολουθούν να στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επισκεπτόμαστε τον γείτονα μας και καθόμαστε και συζητάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που θα έβλαπταν ο ένας τα συμφέροντα του άλλου, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας ως έχει. Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τη μία. Ωστόσο, υπάρχουν και ζητήματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και που θα διευρύνουν τη βάση για συνεργασία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Προσδοκά λοιπόν να ενισχύσει το προφίλ του και να πιέσει τη Δύση για να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσουν σε δηλώσεις πριν από το γεύμα εργασίας προς την τουρκική αποστολή, ενώ θα υπάρξουν και δηλώσεις, όχι όμως κοινή συνέντευξη τύπου.

Ως εκ τούτου δεν αναμένονται εκπλήξεις, μπροστά στις κάμερες τουλάχιστον.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών εν μέσω πολλαπλών κρίσεων που έχουμε αυτή τη στιγμή στον κόσμο και μάλιστα με βάση ακριβώς αυτές τις αρχές και προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, θα προσέλθει στη συζήτηση και μάλιστα με φρόνηση και σοβαρότητα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αναμένεται να πάει στη Θράκη. Τουλάχιστον αυτή την ενημέρωση έχει δώσει η τουρκική προεδρία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό μάλιστα έχει ενημερωθεί και η αμερικανική πρεσβεία.