ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τα δύο θέματα που μπορεί να «τινάξουν» στον αέρα την επίσκεψη Ερντογάν

Τα δύο θέματα που μπορεί να «τινάξουν» στον αέρα την επίσκεψη Ερντογάν

Ο «αυθορμητισμός» του Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στις κάμερες είναι αυτό που μπορεί να πάει στραβά και να «τινάξει στον αέρα» το κοινό υπουργικό συμβούλιο και το καλό κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες.

Ο προβληματισμός μάλιστα αυτός εκφράστηκε από τον ίδιο τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνο Ντόκο κατά διάρκεια χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, έχουν γίνει αλλεπάληλες συσκέψεις, ώστε να υπάρχει άριστη προετοιμασία στις διμερείς αλλά και διευρυμένες συνομιλίες.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τους έχει ενημερώσει για τις «ευαίσθητες πτυχές» των θεμάτων που ενδεχομένως να θέσουν οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Δύο είναι τα θέματα που ενδεχομένως να θέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας μπροστά στις κάμερες τόσο στο διάλογο που θα έχει με την πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρώτο είναι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αλλώστε, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείτο ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους το έθεσε ως προτεραιότητα, αναφερόμενος στη νέα φάση του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

«Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις», δήλωσε ο Φιντάν.

Μέχρι και χθές το βράδυ, η τουρκική διπλωματία δεν είχε καταθέσει αίτημα να επισκεφτεί ο Ταγίπ Ερντογάν τη Θράκη μετά το τέλος της επίσκεψης στην Αθήνα, ούτε ο ίδιος, ούτε και κάποιος άλλος υπουργός. Όμως δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, σε μια απόπειρα αιφνιδιασμού και να το ζητήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους.

Το δεύτερο θέμα που μπορεί να θέσει ο Ερντογάν μπροστά στις κάμερες σε μια προσπάθεια να φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά είναι το θέμα του πολέμου στη Γάζα. Να επιτεθεί δηλαδή στο Ισραήλ και στη συνέχεια στη Δύση και ειδικότερα στους Αμερικανούς.

Για τα δύο αυτά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα προετοιμασμένος να απαντήσει χωρίς όμως να διακινδυνεύσει να υπάρξει ένα πιγνκ πονγκ δηλώσεων σε υψηλούς τόνους.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την Τουρκία αύριο στις 11 το πρωί με τρία αεροσκάφη. Θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί. Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα διαρκέσει περίπου τρία τέταρτα, και κατόπιν θα κατευθυνθεί στο γειτονικό Μέγαρο Μαξίμου.

Την ώρα που ο κ. Ερντογάν θα συναντά την κ. Σακελλαροπούλου, 10 Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με επτά Τούρκους ομολόγους τους. Θα συζητήσουν όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν. Οι δυο υπουργοί Άμυνας θα έχουν χωριστή συνάντηση, όμως αυτή δεν θα γίνει στο Πεντάγωνο αλλά στη Λέσχη Αξιωματικών.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ τω δύο κρατών, αλλά και οργανισμών των δύο κρατών αφορούν: την οικονομία , την υγεία, τις εμπορικές σχέσεις, τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και θέματα τεχνολογίας και αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό έχουν «κλειδώσει» τα διμερή ζητήματα όπως η ανταλλαγή αξιωματικών στη Μυτιλήνη και τη Σμύρνη μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού. Στις 16:00 η τουρκική αποστολή θα αναχωρήσει.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη «θετική ατζέντα»

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Σχετικές ειδήσεις