ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ο Δένδιας στο Κάιρο και συνάντηση με τον ισχυρό παίκτη της Μέσης Ανατολής, Αλ Σίσι

Ο Δένδιας στο Κάιρο και συνάντηση με τον ισχυρό παίκτη της Μέσης Ανατολής, Αλ Σίσι
AP

H ελληνική κυβέρνηση βλέπει έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο πόλεμος στη Γάζα έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον Αλ Σίσι και επανεξελέγη για μια ακόμη προεδρική θητεία, εξαετή μάλιστα, με τον ίδιο να απολαμβάνει ισχυρή διεθνή στήριξη από τη Δύση. Ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση σήμερα μαζί του στο Κάιρο καθώς η στρατηγική της Ελλάδας είναι να ενισχύσει τους δεσμούς, διπλωματικά και στρατιωτικά με την ισχυρότερη αραβική χώρα.

Διότι η Αίγυπτος δεν είναι ένα τυχαίο αραβικό κράτος και ο Σίσι πλέον γράφει Ιστορία διαμορφώντας τη διεθνή πραγματικότητα σε μια εύφλεκτη γειτονιά. Ο Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, στρατιωτικός, εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή το 2013 μετά το τέλος της Αραβικής Άνοιξης και την πτώση της Ισλαμικής Αδελφότητας και του Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Σίσι κατάφερε να διαλύσει τις φονταμενταλιστικές ισλαμικές ομάδες περνώντας στο Σύνταγμα σχετικές διατάξεις σε μια χώρα που οι μουσουλμάνοι είναι το 90%. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση κέρδισε με 89,6%. Το 2014 κέρδισε τις εκλογές με 96% και το 2018 με 97%. Σε όλες τις περιπτώσεις η προσέλευση ήταν βέβαια κάτω από το 50%.

Παρά το γεγονός ότι η Αίγυπτος ζει στα όρια της φτώχειας, γεωπολιτικά -χάρη στον Σίσι- στέκεται δυναμικά. Κατάφερε να βελτιώσει τις σχέσεις της Αιγύπτου με το Ισραήλ ενώ δεν διέρρηξε τις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους κάτι που φάνηκε κρίσιμη στην παρούσα κρίση μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ο Economist τον χαρακτήρισε τον πιο «φιλοϊσραηλινό ηγέτη στην Ιστορία». Πήρε λοιπόν δίκαια τον τίτλο του διαμεσολαβητή -κάτι που δεν κατάφερε ο Ενρτογάν- και έπαιξε κομβικό ρόλο στην εκεχειρία και την ανταλλαγή ομήρων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αλλά και στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αυτό το γεωπολιτικό σκηνικό η ελληνική κυβέρνηση βλέπει έναν ισχυρό σύμμαχο καθώς οι δύο χώρες έχουν συνεχή συντονισμό για θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός σε μια από τις πολλές συναντήσεις μαζί του.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον Πρόεδρο Σίσι, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς». Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Δένδιας από την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την οριοθέτηση μερικής ΑΟΖ έχουν καλλιεργήσει μια προσωπική σχέση μαζί του προσδοκώντας ότι σε μια ενδεχόμενη κρίση με την Τουρκία και αλλαγής της θετικής στάσης του Ερντογάν, ο Σίσι θα υποστηρίξει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην πράξη.