ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τουρκικές δημοτικές εκλογές: H προσωπική ήττα του Ερντογάν και η επόμενη ημέρα

Τουρκικές δημοτικές εκλογές: H προσωπική ήττα του Ερντογάν και η επόμενη ημέρα
AP Photo

Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης και τεσσάρων-τουλάχιστον- άλλων μεγάλων δήμων της χώρας της Άγκυρας της Σμύρνης, της Προύσας και στα Αδανα, στοιχίζουν προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν.

Υπονομεύουν πλέον την πολιτική του διαδρομή από εδώ και στο εξής και την πυγμή του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και κυρίως απέναντι στους Αμερικανούς. Το δίλημμα είναι πλέον για εκείνον ποια στρατηγική θα ακολουθήσει κυρίως στον τομέα της οικονομίας, καθώς αποδείχτηκε ότι ήταν η «αχίλλεος πτέρνα» του και ο λόγος που τον τιμώρησαν οι Τούρκοι ψηφοφόροι. Διότι ο υψηλός πληθωρισμός , η ακρίβεια «γονάτισαν» τα λαϊκά στρώματα που αποτελούν και την εκλογική βάση του.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι αυτές θα είναι «οι τελευταίες εκλογές» για τον ίδιο, πριν παραδώσει τα ηνία στην επόμενη γενιά. Θα αποχωρούσε ούτως ή άλλως σε τέσσερα χρόνια καθώς, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, θεωρητικά δεν επιτρέπεται να διεκδικήσει νέα προεδρική θητεία.

Η αποχώρηση του από την πολιτική με την ολοκλήρωση της θητείας του φαίνεται σήμερα κάτι παραπάνω από δεδομένη. Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι αργά χθες το βράδυ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν, Ιμπραχίμ Ρεϊσί, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Σεβκέτ Μιρζιγιόγεφ.

Με τον Εκρέμ Ιμάμογλου να έχει πλέον εξασφαλίσει μια δεύτερη θριαμβευτική νίκη στη Κωνσταντινούπολη, στέκεται πλέον απέναντι στα ίσα στον Ταγίπ Ερντογάν, διότι παρά τις αδυναμίες και τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης κατόρθωσε να επιφέρει για δεύτερη φορά προσωπικό πολιτικό πλήγμα στον Τούρκο πρόεδρο σε μια μάχη που ο ίδιος θεωρούσε προσωπική λόγω της πολιτικής βαρύτητας της Κωνσταντινούπολης και του συμβολισμού της.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου καθίσταται εκ των πραγμάτων ο οιονεί αρχηγός της αντιπολίτευσης και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην είναι αυτός ο υποψήφιος για την Προεδρία στις εκλογές του 2028. Το κόμμα του Ερντογάν έχασε όμως δύναμή του και σε εθνικό επίπεδο, αφού σύμφωνα με τις ψήφους που πήραν τα κόμματα στις δημοτικές βρέθηκε δεύτερο πίσω από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Στην Άγκυρα, ο εκλεγμένος δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς δήλωσε ότι: «Οι εκλογές έληξαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα και τους έξι εκατομμύρια κατοίκους χωρίς διακρίσεις». Ο αρχηγός του CHP Özgür Özel εμφανώς ενθουσιασμένος με τα εκλογικά αποτελέσματα δήλωσε: «Η πραγματική πίστη που θα πρέπει να δείξει ο αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος σε όσους βρίσκονται μπροστά του είναι να κάνει το κόμμα του πρώτο κόμμα. Μόλις ξεκινήσαμε» είπε.

To Reuters στην πρώτη του ανάλυση ανέφερε ότι η απογοητευτική εμφάνιση του προέδρου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της μεγάλης αναδυόμενης οικονομίας. Διπλωμάτες πάντως που μίλησαν στο newsbomb έλεγαν ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν θα επηρεαστεί από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ούτε μπορεί κανείς να προβλέψει αν η αντιπολίτευση γενικότερα και ο Ιμάμογλου ειδικότερα θα ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο και ποιος θα είναι αυτός σε ενδεχόμενη νίκη τους σε εθνικές εκλογές το 2028. Αλλά μέχρι τότε ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ μεγάλος.

Σχετικές ειδήσεις