ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικές εκλογές: Πανωλεθρία Ερντογάν, πρώτη δύναμη οι Κεμαλιστές, τρίτο το κουρδικό κόμμα

Τουρκικές εκλογές: Πανωλεθρία Ερντογάν, πρώτη δύναμη οι Κεμαλιστές, τρίτο το κουρδικό κόμμα
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοκ για το κυβερνών κόμμα από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία 

Πολύ μεγάλη η ήττα του κόμματος του Ερντογάν καταγράφηκε στις τουρκικές δημοτικές εκλογές. Αναμένεται μέσα στην επόμενη ώρα δήλωση του Τούρκου προέδρου από την έδρα του κόμματος στην Άγκυρα.

Τέτοια πρωτιά είχε να δει το κεμαλικό CHP από το 1977 υπό την ηγεσία του Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Πρώτο κόμμα ανακηρύσσεται βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων το κεμαλικό CHP. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το Κουρδικό DEM, το οποίο πάντως διεμήνυσε στον Ιμάμογλου να μην διανοηθεί να οικειοποιηθεί τους ψήφους του.

Ο Ιμάμογλου, υποψήφιος του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, συγκεντρώνει 50,62% έναντι 40,69% του Μουράτ Κουρούμ στο 83,1% των καλπών.

Κάνοντας μια νέα δήλωση πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, ο Ιμάμογλου δηλώνει νικητής στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι προηγείται του αντιπάλου του με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ψήφους.

«Είμαστε στην πρώτη θέση με διαφορά πάνω από 1 εκατομμύριο. Μπορούμε να πούμε από αυτή τη στιγμή ότι ο λαός της Κωνσταντινούπολης μας έδωσε, με τα 16 εκατομμύρια των κατοίκων, την εξουσία στη νέα εποχή στις εκλογές του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης», ανέφερε.

Στην Άγκυρα στο 65,41% ο Μανσούρ Γιαβάς, νυν Δήμαρχος, προηγείται με σχεδόν 59,15% έναντι σχεδόν 32,75% του εκλεκτού του Ερντογάν. Μετά τα πρώτα εκλογικά δεδομένα, η πρώτη δήλωση από τον Μανσούρ Γιαβάς ανέφερε: «Γεια σας, όμορφοι άνθρωποι της όμορφης Πρωτεύουσας. Ο Δήμος είναι εντάξει, περιμένουμε τα αποτελέσματα της περιφέρειας», είπε.

Στη Σμύρνη σχεδόν στο 73,13% ο Τουγάι προηγείται με 48,31% έναντι 37,01% του Χάμζα του κόμματος του Ερντογάν.

Στα Άδανα ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Κοσαϊσπίρ συγκεντρώνει μόνο 37,44%, έναντι του αντιπάλου του Ζεϊντάν Καραλάρ που φτάνει σχεδόν το 47,03%.

Στην Αττάλεια στο 69,66% ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Χακάν Τουτουντσού συγκεντρώνει μόνο 39,82%, έναντι του αντιπάλου του Μουχιντίν Μποτσέκ που φτάνει σχεδόν το 48,61%.

Στο γενικό πλαίσιο της Επικράτειας προηγείται το CHP με 37,14% έναντι 36,11 του Κόμματος ΑΚ του Ερντογάν.

Ερντογάν: Θα «κάνουμε την αυτοκριτική μας» για το αποτέλεσμα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε πως τα ως τώρα μερικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, που φέρουν την αντιπολίτευση να προηγείται καθαρά, ειδικά στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, αποτελούν «καμπή» για την παράταξή του.

«Δυστυχώς δεν πετύχαμε τα αποτελέσματα που επιθυμούσαμε», είπε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος εκφράστηκε στην έδρα της παράταξής του, του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα, μπροστά σε ασυνήθιστα σιωπηλό πλήθος.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι οι εκλογές δεν είναι το τέλος για το AKP, αλλά σημείο καμπής.

Υποσχέθηκε πως θα «κάνουμε την αυτοκριτική μας» για το αποτέλεσμα, θα «ζυγίσουμε τα μηνύματα που έστειλε ο λαός και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα». Ακόμη, σημείωσε πως «ο εκλογικός κύκλος που εξάντλησε την οικονομία τέλειωσε πλέον».

Παρακολουθήστε ζωντανά:

Πανηγυρισμοί και δηλώσεις

Πλάνα κατέγραψαν πανηγυρισμούς των οπαδών της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός του CHP Özgür Özel έκανε την πρώτη του δήλωση μετά τα εκλογικά αποτελέσματα. «Η πραγματική πίστη που θα πρέπει να δείξει ο αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος σε όσους βρίσκονται μπροστά του είναι να κάνει το κόμμα του πρώτο κόμμα. Μόλις ξεκινήσαμε» είπε.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του CHP Kemal Kılıçdaroğlu έκανε επίσης μια αξιοσημείωτη δήλωση ενώ η καταμέτρηση των ψήφων ήταν σε εξέλιξη. «Οι σπόροι που φυτεύτηκαν έγιναν θάμνοι, οι θάμνοι θα γίνουν πλατάνια. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι και μαζί θα φωτίσουμε τη χώρα μας».

Μια πρώτη ανάλυση του αποτελέσματος

Σε μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος, η Deutsche Welle ανέφερε ότι οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές κατέδειξαν ότι μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων εγκατέλειψε το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2019.

Με την εντυπωσιακή νίκη του το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ανακτά την δυναμική του που είχε απωλέσει ύστερα από την συντριπτική ήττα στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023 υπό την ηγεσία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μετά την εκλογική ήττα του 2023 το μέτωπο των έξι κομμάτων κατά του Ερντογάν κατέρρευσε και το CHP έμεινε μόνο του επιλέγοντας έναν νέο αρχηγό, τον Οζγκιούρ Οζέλ.

Η νίκη του Ιμάμογλου και των άλλων τεσσάρων δημάρχων των ισχυρότερων και πλουσιότερων πόλεων της Τουρκίας θα τονώσει την αυτοπεποίθηση του κόμματος, αφού απέδειξε ότι μπόρεσε να νικήσει τον «αήττητο πρόεδρο» Ερντογάν. Βέβαια ο βασικός παράγοντας της ήττας του ΑΚΡ φαίνεται να ήταν η έντονη δυσφορία της κοινωνίας για την επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας και η δυσπιστία απέναντι στις επαγγελίες του τούρκου προέδρου.

Η επόμενη μέρα της Τουρκίας

Το πολιτικό σκηνικό τώρα την επόμενη ημέρα για τον Ερντογάν, μετά τη νίκη Ιμάμογλου, είναι εντελώς διαφορετικό και ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να βρει τρόπους διαχείρισης με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.

Σε όλη τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του και της προεκλογικής εκστρατείας ο Ιμάμογλου είχε να αντιμετωπίσει ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ετερόκλητη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις περυσινές προεδρικές εκλογές διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη και κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές κατακερματισμένη.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου κατόρθωσε να συσπειρώσει ένα ευρύτερο κοινό από τους ψηφοφόρους του CHP, που είναι λιγότερο από το 30% στην Κωνσταντινούπολη. Το κοινό αυτό εκτιμάται ότι προέρχεται κυρίως από τους Κούρδους ψηφοφόρους και τους νέους και το δεξιό Καλό Κόμμα της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ 'Ακσενερ.

Σχετικές ειδήσεις