ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ο πρέσβης του Ισραήλ στο Newsbomb.gr: «Η Τουρκία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας»

Ο πρέσβης του Ισραήλ στο Newsbomb.gr: «Η Τουρκία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας»

Με την παγκόσμια ανησυχία να κορυφώνεται για τα επικείμενα ιρανικά αντίποινα στην πρόσφατη δολοφονία ανωτάτων στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης, με τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τη διπλωματική συντάκτρια του Newsbomb.gr, Αλεξία Τασούλη, έστειλε μήνυμα  ότι η χώρα του είναι σε διαρκή πολεμική ετοιμότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ναόμι Κατς μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είπε ότι το Ισραήλ είναι μια ισχυρή χώρα, έχει πολύ ισχυρά αμυντικά μέτρα και ως επίσης τη δυνατότητα να αντιδράσει. «Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτό το λάθος. Πήραν προειδοποίηση από όλη τη διεθνή κοινότητα, ξεκινώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο, πήραν τα ίδια μηνύματα από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από το Ηνωμένο Βασίλειο και επίσης από εμάς».

Ο πρέσβης του Ισραήλ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον υπουργό εξωτερικών στο περιθώριο του φόρουμ καθώς τις εξελίξεις παρακολουθεί εντατικά και η Αθήνα έχοντας εκδόσει και σχετική σύσταση προς τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην περιοχή, είπε ότι «το καθεστώς του Αγιατολάχ στο Ιράν είναι ένα εξτρεμιστικό καθεστώς με ηγεμονικές φιλοδοξίες στη Μέση Ανατολή. Είναι ένα καθεστώς που έχτισε σε όλη τη Μέση Ανατολή ένα δίκτυο ισχυρών πληρεξουσίων: τους Χούθι στην Υεμένη, την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, που στην πραγματικότητα ελέγχει το καθεστώς του Λιβάνου. Ένας από τους πληρεξουσίους τους είναι η Χαμάς. Όλο αυτό το δίκτυο αποφάσισε να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ. Σε αυτό το δίκτυο των πληρεξουσίων ο κύριος κινητήριος μοχλός είναι το Ιράν».

Τις τελευταίες ώρες διακινούνται πολλά σενάρια για μεγάλο κύμα ιρανικών βομβαρδισμών με βαλλιστικούς πυραύλους Κρουζ και drones, ενώ η Ουάσιγκτον έστειλε εσπευσμένα στην περιοχή στον διοικητή της κεντρικής διοίκησης, στρατηγό Ερικ Κουρίλα. Η ιρανική ηγεσία, που ασφαλώς γνωρίζει τα όρια της στρατιωτικής ισχύος της έναντι του Ισραήλ και των ΗΠΑ, θα πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους αυτής της κίνησης καθώς με ολόκληρη την περιοχή, από τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη μέχρι τη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη, να έχει μετατραπεί σε μια απέραντη πυριτιδαποθήκη, κάθε σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει στο μοιραίο.

Το Ισραήλ παρακολουθεί αυτές τις ώρες και πώς κινείται η Αγκυρα με τον Ισραηλινό πρέσβη να δηλώνει «η Τουρκία παίζει αυτή τη στιγμή έναν πολύ καταστροφικό ρόλο, είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Φέρνει μεγάλη ένταση στην περιοχή μας».

Κατέληξε ωστόσο ότι «η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα στην παγκόσμια σκηνή της Μέσης Ανατολής, θα θέλαμε να ελαχιστοποιήσουμε τις τριβές με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι θα έρθει με πιο εποικοδομητικές πολιτικές και στρατηγικές όσον αφορά τη Μέση Ανατολή».