ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Exit Poll - Exit Polls: Τα πάντα για τις πρώτες εκτιμήσεις και τα οριστικά αποτελέσματα

Exit Poll - Exit Polls: Τα πάντα για τις πρώτες εκτιμήσεις και τα οριστικά αποτελέσματα

Σε κατάσταση συναγερμού φαίνεται πως έχουν τεθεί οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, ενόψει της διεξαγωγής των exit poll, τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τον επαναληπτικό γύρο των δημοτικών εκλογών.

Μετά το φιάσκο της περασμένης Κυριακής αλλά και τις διαμαρτυρίες που προκάλεσε η λανθασμένη εκτίμηση, είναι σαφές ότι μια νέα αποτυχία, ειδικά στον τομέα των ευρωεκλογών, μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους των exit poll.

H κυβέρνηση επέλεξε σε πρώτη φάση να στείλει το μήνυμα διακριτικά και να ζητήσει μέσω του Γιάννη Μιχελάκη να διασφαλιστεί η όσο γίνεται πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο πραγματικό αποτέλεσμα.

Το κείμενο της επιστολής Μιχελάκη προς την πρόεδρο του Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς.

«Κυρία Πρόεδρε,

Όπως καλά γνωρίζετε τα αποτελέσματα των exit polls, που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες της 18ης Μαΐου, είχαν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό μάλιστα δεν συνέβη για πρώτη φορά στον Τόπο μας.

Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων αυτών από εταιρείες δημοσκοπήσεων ήταν να δημιουργηθούν παντελώς αβάσιμες εντυπώσεις και να προκληθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη κατά την τελική φάση της εκλογικής διαδικασίας.

Ως αρμόδιος υπουργός για την εκλογική διαδικασία θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το θέμα είναι σοβαρό, καθώς εκθέτει όχι μόνο τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά και όσους μετέχουν στο δημόσιο διάλογο, ενώ προκαλεί αναστάτωση στους πολίτες.

Κατόπιν όλων αυτών, θεωρώ αναγκαίο να εξεταστεί άμεσα το ζήτημα, από τα αρμόδια εποπτικά και ελεγκτικά όργανα του ΣΕΔΕΑ (Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3603/2007 «Ρυθμίσεις θεμάτων δημοσκοπήσεων»), τον Κώδικα Δεοντολογίας – Επαγγελματικής Πρακτικής του ΣΕΔΕΑ και τον Κώδικα Δεοντολογίας των ΙCC –ESOMAR (Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου – Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών Αγοράς).

Έτσι ώστε να εντοπιστούν τα αίτια των σοβαρών αυτών αποκλίσεων και να ληφθούν τα αναγκαία εκείνα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα που προκαλούν αναστάτωση στους πολίτες και ενδεχομένως επηρεασμό του εκλογικού σώματος.»

Την ίδια ώρα, αυτό που κανένας δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει, ούτε καν οι ίδιες οι εταιρίες που συμμετέχουν στα exit polls, είναι η εμπιστευτικότητα του αποτελέσματος μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης.

Είναι ενδεικτικό ότι από νωρίς το μεσημέρι τα αποτελέσματα τα αποτελέσματα συ ζητώνται στα δημοσιογραφικά γραφεία και διαρρέονται εμμέσως προς την κοινή γνώμη, διαμορφώνοντας ακόμα και την τάση των τελευταίων ωρών στις τάξεις πολλών ψηφοφόρων.

Το φαινόμενο αυτό από εκλογική αναμέτρηση σε εκλογική αναμέτρηση αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και μένει να διαπιστωθεί αν το exit poll αυτής της Κυριακής θα έχει διαφορετική τύχη έναντι των προηγούμενων.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Αργά το βράδυ της Κυριακής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη κατανομή των εδρών της Ευρωβουλής ανά πολιτική ομάδα, η οποία θα βασίζεται σε εκτιμήσεις και σε exit polls.

Μία πρώτη εκτίμηση θα γίνει στις 23:00.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν τη 1:00 της Δευτέρας.

Οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων θα καθυστερήσουν διότι, όπως εξήγησε η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, οι κάλπες δεν κλείνουν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες, πχ. στην Ιταλία οι κάλπες κλείνουν την Κυριακή στις 23:00.

Μόνο 17 κράτη- μέλη θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των exit- poll γύρω στις 19:00 (ώρα Ελλάδος): Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και ίσως η Ουγγαρία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ - LIVE ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Τα οριστικά αποτελέσματα

Σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία για τις ευρωεκλογές, ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει προετοιμασία προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τη Singular, να μπορέσουν να παραδώσουν στη ροή των αποτελεσμάτων, τη σταυροδοσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών αλλά και οριστικά στοιχεία για τα ελληνικά κόμματα που εκλέγονται στο Ευρωκοινοβούλιο έως τη Δευτέρα το βράδυ.

Σε τι ποσοστό αναμένεται να φτάσει η αποχή

Νέο ρεκόρ αποχής αναμένεται και αυτήν τη φορά στις ευρωεκλογές της Κυριακής 25 Μαΐου.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το ποσοστό αποχής αναμένεται να φτάσει το 60%.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος αποχής στην ΕΕ στις ευρωεκλογές του 2009 αυξήθηκε στο 57% από 54,5% το 2004.

Η αποχή στην Ελλάδα ήταν 36,8% το 2004 και ανέβηκε στο 47,5% το 2009.

Σε αρκετές χώρες του ανατολικού μπλοκ, η αποχή το 2009 είχε ξεπεράσει το 70%.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας… τέλος

Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές 2014