ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014: Η πιο αμφίρροπη αναμέτρηση

Ευρωεκλογές 2014: Η πιο αμφίρροπη αναμέτρηση

-Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε τον νικητή ούτε τις πολιτικές εξελίξεις

-Οι υπόγειες διεργασίες και οι επόμενες κινήσεις των πολιτικών αρχηγών

Η "μητέρα των μαχών" ξεκινά σήμερα για την Ευρωβουλή αλλά και την επόμενη μέρα στην ΕΕ.

Οι εκλογές αυτές ωστόσο, είναι αρκετά διαφορετικές από τις προηγούμενες. Στις ευρωεκλογές περασμένων ετών, το τοπίο για το ποιος θα είναι ο νικητής ξεκαθάριζε τις τελευταίες εβδομάδες. Αντίθετα, στη φετινή αναμέτρηση οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μη προσεγγίσιμες.

Δεν είναι μόνο ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ο νικητής, μιας και τα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν δημοσκοπική μάχη στήθος με στήθος, αλλά είναι αδύνατον να προβλεφθούν οι πολιτικές εξελίξεις μετά την 25η Μαΐου.

Ο θυμός που έχει μέσα του ο πολίτης δυσκολεύει ακόμα και τους δημοσκόπους να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

Μπορεί η διάθεσή τους να είναι τιμωρητική, αλλά και η προσαρμοστικότητα που επέδειξαν οι Έλληνες στα χρόνια της κρίσης είναι μοναδική, με αποτέλεσμα να μην είναι κανείς σε θέση να προβλέψει την εκλογική τους στάση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως υπάρχουν πολίτες που βρίσκονται μεταξύ τεσσάρων ή και πέντε κομμάτων για να ψηφίσουν.

Αλλά και οι δημοσκόποι εμφανίζονται ανασφαλείς και αβέβαιοι. Τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους δεν τους επιτρέπουν βεβαιότητες και επιπλέον είναι τόσες οι μεταβολές που έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία και ακόμη περισσότερες οι ιδεολογικοπολιτικές μεταπτώσεις και μετατοπίσεις που καθιστούν τους πάντες επιφυλακτικούς.

Αισιοδοξία στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός ποντάρει πολλά στο “χαρτί” της σταθερότητας.

Ο κ. Σαμαράς βγήκε μπροστά τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές τονίζοντας πως η χώρα πατά πλέον στα πόδια της και πως ο μόνος εγγυητής της σταθερότητας είναι η ΝΔ.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις και ιδιαιτέρως ο ΣΥΡΙΖΑ μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν και δεν εκπροσωπούν το μέλλον, αδυνατώντας ταυτόχρονα να προτείνουν λύσεις.

Υπό αυτή την έννοια, υπολογίζουν ότι ο συντηρητικός αστικός πληθυσμός που αποζητεί ασφάλεια και σταθερότητα θα ψηφίσει ΝΔ.

Υπάρχουν όμως και στελέχη της ΝΔ που ήδη ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών , καθώς εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποστεί ήττα αντίστοιχη εκείνης του ΠΑΣΟΚ το 2012 και ότι από το βράδυ των ευρωεκλογών θα τεθούν σοβαρά πολιτικά θέματα.

Άλλωστε με αγωνία αναμένεται και το εκλογικό αποτέλεσμα της “Ελιάς”, καθώς ο Παπανδρέου περιμένει στη... γωνία τον Βενιζέλο προκειμένου να θέσει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Antonis-Samaras-Alexis-Tsipras3

Αέρας νίκης στην Κουμουνδούρου

“Πάμε για μεγάλη νίκη” διαμηνύουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι η 26η Μαΐου θα είναι η μέρα της αλλαγής για την Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του δηλώνουν βέβαιοι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα είναι απλά θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια μεγάλη νίκη που θα πυροδοτήσει άμεσα πολιτικές εξελίξεις.

Είναι τέτοια μάλιστα η σιγουριά τους που παραλλήλως προετοιμάζονται για τη διακυβέρνηση της χώρας, βολιδοσκοπώντας έμπειρα πρόσωπα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε ένα άπειρο κυβερνητικό σχήμα υπό τον κ. Τσίπρα.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε στον κ. Τσίπρα να... κρατήσει μικρό καλάθι. Οι αστοχίες κατά την προεκλογική περίοδο έφεραν στην επιφάνεια οργανωτικά προβλήματα της Κουμουνδούρου με αποτέλεσμα να χαθούν... πόντοι.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάχεται κυρίως με τον κακό του εαυτό. Αν δεν καταφέρει να λύσει ορισμένα εσωτερικά του προβλήματα είναι βέβαιο πως θα χάσει αξιοπιστία, ενώ η εσωστρέφεια δεν θα τον αφήσει να δώσει τη μάχη με εγχώριους και ξένους αντιπάλους.

Σε κάθε περίπτωση, οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι ίσως οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων ετών και μοιάζουν με... ναρκοπέδιο για τα κόμματα. Όλοι φοβούνται το αποτέλεσμα καθώς είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσεις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Αποτελέσματα εκλογών 2014: Τα τελικά στοιχεία για τις Δημοτικές και οι πρώτες εκτιμήσεις

Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας… τέλος

Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές 2014