ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014: Καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς… νοκ-άουτ

Ευρωεκλογές 2014: Καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς… νοκ-άουτ

Η ΝΔ χάνει 4 μονάδες και 6 το ΠΑΣΟΚ - Έρχεται ανασχηματισμός

Όπως το newsbomb.gr είχε προβλέψει, η μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. διαφορά θα κυμανθεί πέριξ των 4 μονάδων.

Εδώ πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε, το παιχνίδι που έγινε με τα exit polls, που ξεκίνησαν βγάζοντας τη διαφορά στις 3 μονάδες, ώστε στις πρώτες, κρίσιμες ώρες να δημιουργηθούν άλλες εντυπώσεις.

Διότι –όσο κι αν ακούγεται παράξενο- είναι άλλο ποιοτικό πολιτικό μέγεθος οι 3 και άλλο οι 4 περίπου μονάδες. Άλλες εντυπώσεις δημιουργούνται, άλλος «αέρας» επικρατεί…

Ουσιαστικά οι περίπου 4 μονάδες διαφορά σηματοδοτούν μια μεγάλη, καθαρή νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό μάλιστα και με μια άλλη επισήμανση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2012, ενώ η Ν.Δ. φαίνεται να χάνει περίπου 6 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ 4 μονάδες. Και τα ποσοστά των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης πέφτουν απ’ το 41% στο 31%, χάνουν δηλαδή συνολικά 10 μονάδες.

Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί ένα σοβαρό ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Απ’ την άλλη, το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ αποτελεί μια σοβαρή, καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν οδηγεί σε… νοκ άουτ της κυβέρνησης.

tsipras6

Βεβαίως από δω και πέρα η συγκυβέρνηση θα κινείται σε συνθήκες πολιτικής απονομιμοποίησης. Και θεωρείται δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τη νίκη του, ώστε να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2015, αξιοποιώντας την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αλλά δεν πέτυχε να ρίξει τώρα την κυβέρνηση στο «καναβάτσο».

Δημιουργεί αέρα νίκης, αλλά όχι αναμφισβήτητο ρεύμα.

Η Ν.Δ. σίγουρα θα πρέπει να προβληματιστεί έντονα απ’ την κατά 6 περίπου μονάδες πτώση των ποσοστών της.

Οι αποκλειστικές πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι στα πλαίσια διορθωτικών παρεμβάσεων που θα κάνει ο Αντ. Σαμαράς θα προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, με πρώτα «θύματα» στελέχη του οικονομικού επιτελείου (ο γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρης δεν θα πρέπει να αισθάνεται άνετα…), τον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη και ορισμένα άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Η Ελιά τώρα, έκανε μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Διότι ναι μεν υπέστη πτώση απ’ το 12% (του ΠΑΣΟΚ) στο 8%, ωστόσο σε σύγκριση με τις δημοσκοπικές επιδόσεις όλης της προηγούμενης περιόδου, το 8% δεν είναι η πλήρης αποτυχία.

Και σίγουρα αυτό το 8% είναι ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα για τον Β. Βενιζέλο, σε συνδυασμό μάλιστα με την εξαΰλωση της «αντιπάλου» (στο χώρο της κεντροαριστεράς) ΔΗΜΑΡ, που από σήμερα κιόλας θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα, καθώς και έντονη αμφισβήτηση του Φ. Κουβέλη, απ’ την τάση Λυκούδη, Παπαδόπουλου, Ψαριανού, Οικονόμου.

Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής αποτελούν σίγουρα μια επιτυχία για το κόμμα γεγονός που έχει προβληματίσει αρκετά την κυβέρνηση.

Το Ποτάμι φαίνεται ότι σταδιακά προσγειώνεται στα πραγματικά «κυβικά» του, παρά την μεγάλη προβολή που απολάμβανε απ’ τα συστημικά ΜΜΕ…

Το ΚΚΕ τέλος μάλλον δεν θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένο με το 6%, σε συνθήκες φτώχειας, ανεργίας, εξαθλίωσης του λαού.

Φαίνεται ότι πληρώνει τα επίχειρα του μονομέτωπου κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής της «καθαρής» απομόνωσης…

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Διαβάστε επίσης:

Αποτελέσματα εκλογών 2014: «Αγγίζει» τις τέσσερις μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές 2014 - Αποτελέσματα: Ο Βενιζέλος πήρε παράταση… αλλά για πόσο;

Exit polls 2014: Tα τελικά αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές

Αποτελέσματα Εκλογών 2014: Τα exit polls για την Περιφέρεια Αττικής

Ευρωεκλογές 2014, Αποτελέσματα: Πώς θα κυβερνήσουν την επόμενη μέρα;