ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015-Ντόρα Μπακογιάννη: Κάναμε λάθη αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα

Εκλογές 2015-Ντόρα Μπακογιάννη: Κάναμε λάθη αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα

Η Ντόρα είναι εδώ και είναι μάχιμη, όπως η ίδια δηλώνει στη συνέντευξη της στο Newsbomb.gr

Συνέντευξη στον Κώστα Τσιτούνα

Επέλεξε τη Α΄ Αθήνας γιατί δεν θέλει δοτές θέσεις, θεωρεί ότι ο Τσίπρας δεν είναι επικίνδυνος, πλην όμως φοβάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπογράψει μνημόνιο πολύ χειρότερο από τα προηγούμενα.

Ο λόγος για τη Ντόρα Μπακογιάννη, ένα από τα πλέον έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη με μακρά διαδρομή στη ΝΔ.

Στη συνέντευξή της στο Newsbomb.gr, η Ντόρα Μπακογιάννη αφήνει αιχμές για τις συνεχείς «μεταλλάξεις» της ΝΔ, οι οποίες απομάκρυναν την παράταξη από την εκλογική της βάση και οδήγησαν, όπως λέει, στη συρρίκνωση του κόμματος.

Δηλώνει ευθέως ότι η ίδια ποτέ δεν κρύφτηκε από καμία εκλογική μάχη της ΝΔ , σε αντίθεση με άλλους, ενώ εκτιμά πως επαναληπτικές εκλογές θα είναι καταστροφικές για την οικονομία και τον τόπο.

-Για ποιο λόγο να ψηφίσουμε τη ΝΔ τη στιγμή που δεν κατάφερε όχι μόνο να «κλείσει» τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά ούτε να μειώσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις και να αποκαταστήσει τις κοινωνικές αδικίες όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς το 2012; Δηλαδή, δύο χρόνια δεν καταφέρατε τίποτα και ξαφνικά θα τα καταφέρετε ως εκ θαύματος;

Μία στιγμή. Να είμαστε δίκαιοι. Η συμφωνία δεν έκλεισε γιατί υπήρχε κλίμα πολιτικής αστάθειας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, που κόντρα στην επιθυμία των πολιτών που δεν ήθελαν πρόωρες εκλογές, τις εξεβίασε. Όταν δεν υπάρχει σταθερότητα λοιπόν, όταν δεν ξέρουν οι εταίροι μας με ποιον θα μιλούν και με ποιον θα συμφωνήσουν, όταν ακούν τον ΣΥΡΙΖΑ, να λέει ότι δεν θα καλύψει υποχρεώσεις της χώρας, πώς να κλείσει η συμφωνία; Η κυβέρνηση αυτή πέτυχε πολλά, πρωτογενές πλεόνασμα, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, βασικά πράγματα για να πάψουμε να παράγουμε ελλείμματα και να ανατροφοδοτούμε το χρέος. Προχώρησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έγιναν διαρθρωτικές αλλαγές που μέχρι χθες ήταν στα συρτάρια. Κάναμε και λάθη. Καθυστερήσαμε και σε κάποια πράγματα. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως.

-Στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς το περασμένο Σάββατο υποσχέθηκε όλα όσα θέλει να ακούσει ο ελληνικός λαός, τη στιγμή που οι δανειστές δεν αποδέχονται ούτε καν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Συνεπώς από πού θα βρείτε τα χρήματα για να προχωρήσετε σε ελαφρύνσεις;

Δεν είναι ακριβές αυτό που λέτε. Σε καμία περίπτωση δεν τάξαμε και δεν υποσχεθήκαμε. Αναζητήστε στον ΣΥΡΙΖΑ λογικές τύπου «λεφτά υπάρχουν». Στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων με ορίζοντα το 2021, η ΝΔ, καταθέτει ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα με στόχο, ελπίδα και προοπτική. Μιλάμε για μείωση φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα, αποκατάσταση αδικιών στον ΕΝΦΙΑ, συγκεκριμένες και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις για να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της παραγωγικής οικονομίας. Και τα λέμε τώρα, γιατί τώρα γίνονται. Από την άλλη τι ακούμε; 12 δισ. από το σχέδιο της Θεσσαλονίκης σε παροχές. Κι όταν ρωτάς τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, πού θα τα βρουν, όχι όλα, μόνο 1 δισ. πού θα βρουν, δεν απαντούν και πετούν τη μπάλα στην εξέδρα. Αυτή είναι η αλήθεια και την αλήθεια την βλέπει ο ελληνικός λαός.

-Έχετε δηλώσει ότι αν έρθει η ΝΔ ξανά στα πράγματα, η επόμενη διαπραγμάτευση θα είναι πιο εύκολη. Τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό διότι η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απώλεσαν την εμπιστοσύνη των δανειστών.

Η ΝΔ, ως κορμός της κυβέρνησης συνεργασίας κατάφερε να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας. Και εξακολουθεί και την έχει αυτήν την εμπιστοσύνη γιατί έχει συγκεκριμένη πρόταση και δεν λέει πράγματα έξω από την λογική. Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την σταθερή θέση μας, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεφύγει από τον στενό πυρήνα της Ευρωζώνης. Την επόμενη μέρα, με αποκαταστημένη την σταθερότητα της χώρας, θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε από θέση ισχύος.

-Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, οι συνεχείς μεταστροφές της παράταξης μια προς τη λαϊκή δεξιά, μια προς την άκρα δεξιά κ.λπ δεν έπαιξαν ρόλο στη δημοσκοπική καθίζηση της ΝΔ;

Όποτε η ΝΔ, απομακρύνθηκε από τις βασικές αρχές και αξίες της αντιμετώπισε συρρίκνωση των ποσοστών της. Όποτε πάλι έκανε άνοιγμα προς το Κέντρο και τους μετριοπαθείς πολίτες, κέρδισε εκλογές και κέρδισε με μεγάλα ποσοστά. Ξέρετε, η παράταξή μας από την ιδρυτική της διακήρυξη απευθύνεται σε πολίτες από τη «λαϊκή» Δεξιά έως τις παρυφές της Αριστεράς. Συγκέντρωνε ανθρώπους, με διαφορετικές προελεύσεις αλλά με πίστη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Κι αυτό πρέπει να γίνει και πάλι σήμερα. Να απευθυνθούμε στις δυνάμεις εκείνες που μοιραζόμαστε την ίδια πεποίθηση ότι η Ευρώπη και η ισχυρή θέση μας μέσα στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτα.

-Υπάρχει μια αίσθηση σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ότι οι κορυφαίοι της ΝΔ (εσείς, ο Αβραμόπουλος, ο Μεϊμαράκης και όσοι κορυφαίοι έχουν απομείνει στην παράταξη) τηρείτε μια στάση αποστασιοποίησης από τις κεντρικές επιλογές της ΝΔ. Δεν βγαίνετε μπροστά όπως παλιά… Πού είναι η υπερβολή, πού η αλήθεια σε αυτή τη διαπίστωση;

Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να πει αυτό το πράγμα για εμένα προσωπικά. Καθημερινά δίνω την μάχη σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και στο δρόμο. Μια αναζήτηση και στο διαδίκτυο θα σας πείσει. Άλλωστε, ποτέ δεν κρύφτηκα στις μεγάλες μάχες. Ήμουν πάντοτε στην πρώτη γραμμή, χωρίς δισταγμούς και δεύτερες σκέψεις.

-Με ποιους θα μπορούσε να συνεννοηθεί η ΝΔ την επόμενη μέρα και με ποιους όχι (πολιτικά κόμματα);

Με όλες εκείνες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μπορούν να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, μπορείτε να μου πείτε με ποιόν θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Απέρριψε κάθε συνεργασία εκτός του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας, θα συνεργαστεί με εκείνους που θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης; Αλλά κι αυτό είναι ένα «μυστικό» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με μυστικά όμως δεν κυβερνάς μια χώρα.

-Εξακολουθείτε να πιστεύετε στη ΝΔ ότι ο Τσίπρας είναι επικίνδυνος για τη χώρα και την παραμονή μας στην Ευρωζώνη;

Προσωπικά ποτέ δεν είπα ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι επικίνδυνος για την χώρα. Από εκεί και πέρα, δεν βάλαμε εμείς στην συζήτηση την παραμονή ή της έξοδο από την ευρωζώνη. Ο διεθνής τύπος το έκανε μετά από τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, ο κ. Λαπαβίτσας, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει plan b για επιστροφή στην δραχμή; Ο κ. Τόλιος δεν μίλησε για έξοδο από το ευρώ; Ο κ. Βαρουφάκης, υποψήφιος και αυτός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ταχθεί υπέρ της λογικής αθέτησης των δεσμεύσεων της χώρας; Θεωρείτε, ότι οι εταίροι μας μπροστά στην επιβίωση του ευρώ, θα κοιτάξουν να δώσουν άλλοθι στα λαϊκίστικα κόμματα της Ευρώπης, κάνοντας τα στραβά μάτια στις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή να παραδειγματίσουν τον Νότο μέσω της Ελλάδας; Ας το προσέξει αυτό ο κ. Τσίπρας, διότι δεν θεωρώ καθόλου απίθανο –το φοβάμαι μάλιστα - να είναι εκείνος που θα υπογράψει ένα πολύ πιο επώδυνο μνημόνιο στο τέλος.

-Φοβάστε ότι η χώρα μπορεί να συρθεί σε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ή θα έχουμε κυβέρνηση τον Φεβρουάριο;

Το ελπίζω γιατί όσο παρατείνεται η αστάθεια χειροτερεύει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερες εκλογές πιστεύω ότι είναι καταστροφή για την οικονομία και την πορεία της χώρας.

-Γιατί επιλέξατε την Α’ Αθήνας και όχι το Επικρατείας;

Ξέρετε, είμαι της μάχιμης πολιτικής. Δεν είμαι των δοτών θέσεων. Πιστεύω ότι η δύναμη του πολιτικού, η φωνή μας αν θέλετε, είναι οι συμπολίτες σου που σε επιλέγουν με το σταυρό. Την προηγούμενη φορά, ήταν ιδιαίτερη η κατάσταση. Οι εκλογές ήταν με λίστα και η συμμετοχή μου ως επικεφαλής στο Επικρατείας είχε και συγκεκριμένο συμβολισμό. Τώρα όμως, επιστρέφω στην θέση μου, στην Α΄ Αθήνας. Στις γειτονιές και στους πολίτες που εδώ και αρκετά χρόνια με τιμούν και με εμπιστεύονται. Σε αυτούς που με έβγαλαν πρώτη βουλευτή, που με έκαναν δήμαρχο Αθηναίων και με τίμησαν με την αγάπη τους σε κάθε φάση της διαδρομής μου.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκοπήσεις: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ 25% στη Β΄ Πειραιά, 15% στη Β΄Αθήνας

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα συγκρουστόύμε με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα

Επανάσταση... Τσίπρα στην κάλπη!

Σχετικές ειδήσεις